Kudy do Ertaru
Petr Súkeník

        Jak všichni víte, do Ertaru a vlastně na celou Ergeyu se můžete dostat pomocí časoprostorové cesty zvané „Pohraniční kvantový styk“. Jedno z vyústění na zemi se nachází nad Skotskem a další u Českých Budějovic.
        Tyto cesty jsou obvykle obsluhovány Kvantovou společností a doprava je organizována v podstatě jakoby cestovní kanceláří. Existuje však ještě jiná možnost. Pomocí náhodných oscilací kvantového časoprostorového pole bylo odedávna možné procházet mezi oběma světy a to dokonce pěšky. Bohužel dodnes není zcela jasné, co tyto oscilace a následné otevření prostorové brány způsobuje. Nejčastěji se projevovaly u třetího známého průchodu, který se nachází nedaleko Železného Brodu. Dnes není příliš frekventovaný, protože není vhodný pro přepravu více osob najednou. Možná o něm ani nevíte, i když patří pro našince mezi nejdostupnější již proto, že je používán bezplatně. Slouží často jako servisní pro další přechody. Nepřistáváte totiž nikde na letišti, nebo jakémkoli prostorném moderním terminálu, ale prolézáte z přírody jeskyní a opět vystupujete do jeskyně. Je to také první brána, která byla již někdy před 200 lety vybavena, tehdy nejmodernějším, čerstvě vynalezeným parním časoprostorovým generátorem. Postupně byl průchod modernizován, a dnes již není parní, ale z velké části elektronický. Je to dobře, protože kdysi jste si museli sami naštípat před průchodem dřevo a zatopit pod kotlem kvantotronu. Původní ovládání kvantonů ale zůstalo a je z dnešního hlediska poněkud těžkopádné. Nicméně to nevadí protože tudy projde maximálně asi 5-6 lidí najednou. Většinou proto přechod slouží poze jednotlivcům, kteří stroj sami nastavují a ovládají.
        Cesta ze Země probíhá tak, že přijdete k jeskyni ve které občas dochází k oscilacím. Na jejím konci je maskovaný poklop. Do čtečky zasunete vízovou kartu a můžete otevřít vchod. Protáhnete se propustí, přes další poklop, do předpřechodové komory a koridoru. V první komoře musíte nejprve hrubě nastavit aktuální parametry kvantonů a ty pak zpřesnit ve druhé. Ovládání je původní a působí značně složitě. Nemusíte se však lekat. Máte k dispozici podrobný 120-ti stránkový manuál a tabulku aktuálních parametrů. Na obrázku vidíte hlavní panel. Červené kohouty nastavují kvantony, zelené časony a šedé prostorony. Opět nemusíte mít strach. Pokud se spletete nedostanete se ani na druhý konec vesmíru, ani do jiné doby. Prostě jen spojení nebude fungovat. Je to rozhodně zajímavý pocit, když slyšíte jak kvantony a další korpuskulární částice hučí v trubkách.
        Když vše dobře nastavíte, postoupíte pancéřovými dveřmi do další části, tentokrát už moderněji vybavené. Zde zapnete a nastavíte řízení přepravní kapsle. Usednete do sedadla a připoutáte se.
        START
        Projíždíte dlouhým osvětleným tunelem, který náhle přejde do naprosté temnoty v níž ztrácíte pocit prostoru. Pak znovu světla, přistání, opět průchod přes seřizovací komory (zde už nic nenastavujete) a vystoupíte z jeskyně v Ertaru. Tato jeskyně je mnohem prostornější než u nás a výstup je tak poněkud pohodlnější. Ovšem pokud nemáte předem objednaný vrtulník, čekají vás 4 kilometry pěšky přes kopec na základnu u Haty. Když netáhnete metrák vybavení jeto krásná procházka.
        Příjemnou cestu