KARKEN tarosská písečná sepie
Petr Súkeník

        Na písečných pobřežích středního Tarosu se vyskytuje zajímavý tvor. Písečná sépie zvaná karken. Dosahuje délky maximálně deseti centimetrů. Většinou je ale mnohem menší.
        Dokáže se pohybovat téměř stejně rychle v moři i v jemném písku na břehu. Ve vodě plave pomocí reaktivního principu podobně jako jiné sépie. Do dutiny v těle nabere vodu a vystříkne ji prudce dýzou mezi chapadly.
        Na suchu, spíše tedy v písku pod povrchem se pohybuje tak že rozvibruje trup, tvrdým koncem své sépiové kosti rozrušuje písek před sebou, vlnivým pohybem se zavrtává a chapadly rychle zatlačuje materiál za sebe.Zajímavé je, jak vyřešila dýchání. žábry má umístěny uvnitř břišní dutiny a pokud se pohybuje na suchu, nasaje do sebe vodu. Jemnými vibracemi plynové membrány nasává vzduch a ten pak probublává vodou a sytí ji kyslíkem. Požitý plyn pak vydechuje otvorem nezi očima. Navíc v jeho těle žije symbiotická řasa chlora alila, která ja karkenem živena a na oplátku mu pomáhá získávat kyslík.
        Karken se živí jak drobnými rybami, tak červy a brouky. Často číhá zahrabán těsně pod povrchem a ve vhodný okamžik vyráží na kořist.