CESTY UMĚNÍ DO ŠPANĚLSKÉHO PTÁČKOVA
Starknest


       

       Andrea vyhlásila minulý rok soutěž na téma, kam vedou v Ertaru cesty umění. Vyhrála Dana s odpovědí, že do Španělského Ptáčkova.

       Podívejme se tedy na tento problém podrobněji. Kde je Španělský Ptáčkov je zřejmé z mapy. Proč ale právě tam vedou cesty umění?

       Letos je tomu právě 99 let, co se zde narodil významný ertarský sochař Matyáš Bernard Grün. Mezi jeho první zakázky patřily především drobné ozdoby malých okrasných staveb, jako například kašen nebo kamenných mostních zábradlí. Později se prosadil jako portrétní sochař, který dostával zakázky od významných osobností politického a kulturního života zprvu domácích, později i ze zahraničí. Jeho díla jsou dnes ozdobou mnoha světových sbírek. Bezesporu jeho dnes nejslavnějším a nejznámějším dílem je „Alej milenců“ sousoší více než padesáti téměř desetimetrových soch mileneckých dvojic, která byla instalována v Haarenu, hlavním městě Terulanu. Dílo bylo však bohužel ke konci války, při obsazování města značně poškozeno. Většina soch přišla o hlavy při značně svérázné oslavě vítězství ze strany některých spojenců. Některé sochy byly zničeny úplně a dílo již nebylo obnoveno a dodnes je možno spatřit v tomto poškozeném stavu.

       Nicméně – vraťme se ke Španělskému Ptáčkovu. Krátce po skončení války začal sochař Matyáš Bernard Grün.

       Učit mladé nadějné umělce na umělecké akademii v Pulsaru a v souvislosti s tím zřídli ve Španělském Ptáčkově terénní pracoviště, ze kterého se během let vyvinula pravidelná přehlídka tvorby mladých autorů. Když už nebylo kam nová díla dávat, stala se z akce postupně sochařská aukce. V současné době probíhá každé 3 roky zcela unikátní akce.

       Je to největší obchodně-umělecká akce svého druhu na světě. Sochařská burza, dražba a cash and carry současně. Na akci se sjíždějí milovníci i mecenáši umění, zástupci galerií a lapidárií z celého světa a na každé akci proběhnou obchody o objemech stovek milionů Gratis. Před areálem jsou již připraveny desítky kamionů a těžkotonážních nákladních aut, která zakoupená sochařská díla hned rozváží novým vlastníků.