CESTY UMĚNÍ
Od začátku až po baskoláž

Vláďa Widtman

        Tak jako se vyvíjí lidské společenství,vyvíjí se i produkty vzešlé z lidské činnosti. Na začátku lidského bytí se jedná především o přežití.A snad právě uvědoměním si své pomíjivosti je snaha zanechat po sobě "stopu svého žití".Na začátku to byly doslovně otisky vlastních rukou a nohou do blátivé podložky.Pak již následovalo jenom natření rukou nebo nohou kontrastní látkou a jejich otištění na stěny jeskyň a převisů.Je to prohlášen tady jsem já a zůstanu zde.Zároveň je to první podpis tvůrce.
        Vývojově následují náznakové rituální kresby zvířat ,osob , až po překrásně zachycená zvířata v pohybu se strhující živostí zkratkovité kresby.Ano, i po tomto údobí pravěké realistické malby následují výtvory ornamentálních abstraktních výtvorů vedoucí až k k ostře geometrické abstrakci.Dá se říci,že se umění neustále vyvíjí ve spirále, i když ne vzestupným charakterem.Vyrůstá ze stejného kmenne-základu a rozšiřuje se jako strom a neustále košatí. Ertarské umění ,stejně jako naše ,mělo stejné kořeny a vyvíjelo se tedy stejně.A tak ryze realistické směry zachycující okolí s téměř fotografickou přesností přes impresionistické pojetí skutečnosti,které přináší do díla vlastní cítění,vášně,nebo výtvarný záměr.Další přinášejí různé barevné spekulace( fóvizmus,pointilismus,či dokonce popárt).A vývoj se nezastavuje-snaha zachytit pohyb- kinetismus,nebo prostor v plošném zobrazení-kubismus.To vše prokombinováno s původními směry opět roztáčí širší spirálu vývoje.Jak vidíte není snadné učinit spolehlivý výčet cest umění a to již ani nepíši o směrech jako je syrealizmus-dávající realisticky vytvořeným objektům ,pouhým netypickým zkombinováním a umístěním ,nový význam a rozměr.
        Nyní se budu zabývat zcela novým směrem,který se nazývá baskoláž.Název si můžeme objasnit odvoláním na známé pojmy,kdy v sochařství výraz basreliéf označuje, že plastika více jak jednou polovinou vystupuje nad základní plochu.Tedy baskoláž je koláž kombinovaná s předměty vystupujícími z plochy. Z národní galerie ertského umění v Erthysu byl z expozice uvolněn k trvalé zápujčce do ertarského muzea obraz od Widta.Jde o základní dílo vytvořené ve stylu baskoláže.Obraz s názvem "setkání civilizací " je vytvořen malbou a plošnými i prostorovými objekty.Podle citovaného autora se jedná o syrealistickou baskoláž.
        Na obraze jsou prezentovány dvě civilizace,anorganická-technická a biologická.Technická civilizace je znázorněna geometricky jednoduchými tvary-trojuhelníky a obdélníky s barevností složenou z šedé,modré,zlaté a stříbrné.Biologická forma života je znázorněna oblými a rozevlátými tvary v podání barev ,hnědé,červené,bílé,žluté i modré.
        I když obraz není veselý, v konečné vizi autora vyznívá toto setkání pro bilologickou civilizaci optimisticky a to je podle mého i posláním umění.