ERTOLOGICKÉ EXPOZICE V PRŮBĚHU VĚKŮ
Starknest



        Na každém ertologickém kongresu, které se kdy konaly v průběhu věků byly a jsou doposud sbírky obohacovány větším či menším počtem artefaktů. Snahou organizátorů je pak tyto sbírky v co největší míře uspořádat a zpřístupňovat odborné i laické veřejnosti.
        První vlaštovkou v tomto směru bylo „oblastní“ Ertologické muzeum, které bylo instalováno po dobu konání Ertologického kongresu v roce 1992 v zahradním pavilonu v Byšičkách.



       Později byly jednotlivé exponáty presentovány na ertologických expozicích instalovaných v rámci jednotlivých kongresů. Objevila se i první forma výstavních panelů s pokusem o jednotnou grafickou úpravu. Do budoucna se počítalo s instalováním těchto panelů do rozsáhlejší expozice ve vhodných prostorách. Tyto prostory se ale nakonec nepodařilo získat a od této panelové prezentace bylo později upuštěno, protože neposkytovaly vzácným exponátům dostatečnou ochranu.



       Příprava důstojné expozice pak dále pokračovala v zákulisí. Připravovaly se ideové náměty expozic, plány objektů vhodných pro výstavy a vymýšlely se způsoby prezentace jednotlivých exponátů. Ty se pak díky vaší činnosti hromadily a hromadily.
        Ertologické muzeum- beta verze v roce 1999 instalované v Letňance, to byla další etapa v ertologickém výstavnictví. V prostorách zrušené restaurace se podařilo v průběhu kongresu a za pomoci všech zúčastněných ertologů realizovat doposud nejrozsáhlejší expozici ertologických artefaktů. Co se týče velikosti výstavní plochy, tato expozice nebyla doposud překonána.



        Dalším kvalitativním skokem byla Ertologická expozice verze 2000 v prostorách, které poskytla firma Avaps ke konání Ertologického kongresu představovala další krok ve vývoji ertologického výstavnictví. Byly představeny nové, kvalitativně odlišné výstavní panely, které byly pro SEČV vyrobeny na míru a poskytovaly nesrovnatelně lepší ochranu exponátům. V expozici, svým rozsahem nevelké, se ale objevily výstavní panely s nejvzácnějšími exponáty.



        Bezprostředně po Erconu 2000 pokračovaly dál práce na katalogizaci artefaktů a vzniklaprezentace, která měla na dalším kongresu alespoň obrazem přiblížit bohatství depozitářů ertologického muzea. Ta byla prezentována v roce 2003 a jako reakce na ohlas u účastníků kongresu byly SEČV uvolněny další prostředky na další rozvoj ertologického muzejnictví. To umožnilo zapojit do prací více než dvojnásobný počet pracovníků, takže se v dalších letech do prací na expozicích zapojil i Karel. Má dlouholeté zkušenosti s prezentacemi informací a rozličných tematických skupin předmětů, neboť jsme spolu v 7. třídě dělali ve škole nástěnku ke dni kosmonautiky. Díky jeho obrovskému přínosu pracovnímu i ideovému se podařilo velké množství exponátů uspořádat, umístit do dostatečně ochranných obalů, identifikovat některé záhadné předměty s jednotlivými přednáškami a tak v loňském roce vzniklo Erexpo v. 3.1. To však nebylo vzhledem k potížím s transportem na místo konání erconu prezentováno veřejnosti. Znovu však musím poděkovat Karlovi za mnoho hodin obětavé práce na muzejních expozicích a ještě to budu muset několikrát opakovat. Proč, to pochopíte až si přečtete jeho úžasný úvodník k archivu SF obrazů v elektronické verzi SR 2007. Takže ještě jednou Karlovi veřejně moc děkuji za spolupráci.



        A tak se letos po dlouhém váhání rozhodlo vedení muzea prezentovat sbírky alespoň ve verzi Erexpo 3.11., i když u exponátů ještě chybí popisy a exponáty jsou na skromném prostoru nedůstojně nahńácány. Je to však doposud největší prezentovaná sbírka ertologických artefaktů, jaká kdy byla odborné veřejnosti předložena. Doufáme, že se do příštího roku podaří zprovoznit prostory, plánované pro stálou expozici muzea a budete svědky prezentace ErExpo Long(horn) Life a že se už snad konečně podaří vystavit exponáty všechny. Stále totiž zůstává spousta cenných předmětů v depozitářích.
        P.S. Ještě jednou dík Karlovi. A teď Vás všechny zvu na prohlídku: