ERTOLOGIE & EREXPO
aneb
Stručná historie a vývoj nauky o státu Ertů
pro "nováčky"

Text: Karel KOCOUREK
Realizace expozic: Karel KOCOUREK + Starknest


        Kdesi v paralelním vesmíru existuje planeta Ergea, na jednom z jejíchž kontinentů Tarosu se nachází Ertar, stát nejvyspělejších obyvatel, duchovní a technické elity planety. Cesta k nim není jednoduchá, funguje na základě kvantového pohraničního styku, nicméně někteří pozemšťané měli to štěstí tuto planetu navštívit a projevili ochotu se o své bohaté zážitky podělit s ostatními. Tak postupným vývojem vznikla ertologie, nauka o Ertech a jejich státu, jazyku, kultuře, politice, zeměpisu, historii, přírodovědě, finančnictví, technice, umění, filmu, architektuře, módě a životě vůbec.
        První zmínky o tomto světě se datují již více než třicet let zpátky, kdy na území české osady Bukovec vyrostla první ertarská stavba na Zemi, kosmodrom Largeness. Dlouhou dobu byla tato stavba a s ní související dokumentace výstavby a provozu jen osamoceným fenoménem, teprve mnohem později se v průběhu osmdesátých let začala ve frontách před kinem Ponrepo, kde byly promítány v té době naprosto neznámé vědecko-fantastické (tehdy ještě nikdo neznal výraz sci-fi, tím méně SF) filmy jako Duna, Star Trek, Star Wars, Planety opic a další, dnes už mnohdy zapomenutá a rozhodně překonaná díla, formovat skupinka příznivců tohoto žánru. Scházeli se zprvu na tzv. "čtenářoslezech", readerconech, kde stále více vystupovala do popředí věda o paralelním světě Ertů, ertologie, která si vyžádala změnu skladby i názvu setkání. Vznikly Ercony.
        Dnes díky každoročním setkáním skupiny nadšenců, seskupených kolem skalních členů, obnáší ertologie už pořádnou dávku informací o světě Ertů, dokonce se začala vyčleňovat i nová odnož se širším záběrem zájmů, ergeologie, která, jak název napovídá, již zkoumá celou planetu Ergeu. Přesto se všichni snaží dodržovat některá základní pravidla pro své výzkumy.
        Předně se jedná o svět, výrazně podobný Zemi, a proto zde platí většina fyzikálních i ostatních vědeckých zákonů a pravidel. Výzkum musí být podložen "vědeckými argumenty" a ještě lépe hmotnými doklady (tzv. ertefakty), které tvoří sbírky dnes již poměrně rozsáhlého Ertologického muzea. Spory mezi badateli jsou přípustné, hádky a schválnosti ne, nelze jen tak mávnutím ruky opomenout, co již dříve někdo jiný objevil a dokázal. Je samozřejmě možné, že některé novější objevy popřou ty starší, ale to funguje ve vědě všude ve vesmíru a vždy musí být nová teorie dobře podložena důkazy. Vědec, tedy ani ertolog, nestaví ze vzduchu a musí vždy vycházet z momentální úrovně poznatků (i když třeba některé právě popírá). K tomu mu slouží studium dostupných materiálů, ať už v tištěné podobě (Ercyklopedie, Encyklopedia Ertarica, souborné materiály z jednotlivých Erconů, Sedmička pionýrů atd), nebo na mailové adrese http://ertar.info/. Namátkou jsou k dispozici zpracované mapy planety, kontinentů i státu vč. místopisných názvů, kalendář vč. jmen, systém časových údajů, měna vč. platidel a v neposlední řadě jazyk = ertština, který je vlastně fonetickou formou angličtiny.
        Vítáme každého nového badatele, který dokáže oživit a obohatit naši společnost, která se drtivou většinou skládá z příslušníků několika rodinných klanů (vyrůstá nám už třetí generace ertologů!), který je ochotný se řídit desaterem správného ertologa a pravidly slušného chování, nechybí mu potřebný zápal pro věc, smysl pro humor a zodpovědnost při vědecké práci.