REKLAMÁTOR
Bára Tesnerová-Kocourková



        Ani v letošním roce na Ertologickém kongresu, v pořadí již 24., nescházely soutěže a hry. Již se pomalu stalo tradicí, že převážnou část těchto hrátek si vzal na starosti klan Kocourků. Ani tentokrát tomu nebylo jinak, organizace naprosté většiny soutěží, které se staly součástí letošního shledání erto- a ergeologů, se ujala moje maličkost. A jak tyto soutěže vlastně dopadly?

       

REKLAMÁTOR

       
       Tato soutěž se již zařadila po bok takových velikánů, jakými jsou Bykoko nebo soutěž o Putovní pohár, byť její historie není zrovna z nejdelších. O původu Reklamátora pojednává příspěvek Zuzky Králové z Erconu 2002, není tedy jistě třeba dále rozebírat.
       Reklamátor je soutěž vědomostní založená na (ne)znalosti televizních reklam. Pro naše potřeby byla přizpůsobena českému prostředí, a tak se v ní setkáte s citáty a motty pouze českých výrobků, resp. výrobků, které se dají v naší republice relativně snadno sehnat (máte-li na ně finanční prostředky, samozřejmě). Spočívá ve správném (toho se povětšinou drží mladší soutěžící) nebo alespoň co nejvtipnějším (tuto variantu upřednostňují zejména starší „hráči“) vyplnění soutěžního listu, na kterém účastníci najdou několik sloganů z reklam vysílaných na českém území. K tomuto účelu mohou využít i tzv. nápovědní list, který obsahuje dvakrát tolik výrobků než je otázek. Pro někoho pomoc, pro jiného jen důmyslný prostředek ke zmatení soutěžících.
       Letos obsahoval Reklamátor celkem 15 sloganů, nápovědní list pak tedy čítal na 30 různorodých výrobků, které se mohly hodit (a polovina z nich se skutečně hodila) k jednotlivým mottům. Ke třetímu místu stačilo vyplnit správně pouhé 3 otázky, což se podařilo Nikole a Ivetě. S pěti správně doplněnými odpověďmi se na stříbrné pozici umístili Lucka Ž. a k nelíčenému překvapení všech včetně jeho samotného také Slávek, který si hned na začátku stěžoval, že nevlastní televizní přijímač a tudíž logicky nemůže v této soutěži uspět. Vítězem a držitelem diplomu pro šampiona, resp. šampionku se stala Katka Čermáková s 6 body (pozn. autorky a organizátorky soutěže: vcelku žalostný výsledek).
       Vedle co nejsprávnějších odpovědí je však vždy ve hře ještě cena za nejvtipnější vyplnění soutěžního listu. Tu po dlouhých letech nevyhrál Petr, mnohonásobný a dlouho nedostižný šampion, ale Karel Kocourek. A že si cenu opravdu zasloužil, můžete posoudit sami, zde je malá ukázka:


zadání
Čistí se samy.
Více než standard.
Zelená pro Vaše plány.
Chladivý pocit úlevy.
Poznáte rozdíl.
Jsme Vám blíž.
správná odpověď
trouby Fagor
pojišťovna Axa
Cetelem
Gaviscon
pračky Whirpool
Česká spořitelna
Karlova odpověď
ruce politika
dvě manželky
stokoruna
váš mrazák
po 20 letech
vaše hemeroidy


účastníci:
Čápovi - Lucka, Dana, Dalibor, Lukáš Janků
Čermákovi - Katka, Standa
Žižňavští - Luboš, Iveta, Lucka
Kocourci - Karel, Nikola Stejskalová
Súkeníci - Petr
Widtmanovi - Vláďa
Švachoučkovi - Slávek

výsledky:
1. Katka Čermáková - 6 b.
2. Slávek Švachouček, Lucka Žižňavská - 5 b.
3. Nikola Stejskalová, Iveta Žižňavská - 3 b.

nejoriginálnější odpovědi: Karel Kocourek