KRUHY V LESÍCH

Nikola Stejskalová
Karel Kocourek


       Na jaře letošního roku bylo v lesích na západním úpatí Toránských hor nalezeno hned několik podivných znamení. Odlehlá místa, kde jsou v pravidelných tvarech vyobrazeny kruhy a kroužky, dobře viditelné až z oblohy. Vědci se nemohou shodnout na tom, co by mohlo být příčinou těchto úkazů.
        Jednou z reálně znějících teorií jsou obyčejní místní obyvatelé se škodolibým smyslem pro humor. Jacísi nadšenci s motorovou pilou, kteří nemají po večerech co na práci. Škodič nebo skupinka škodičů určí středový strom a pomocí provazu vykácí stromy v určité vzdálenosti. Kruhy byly nalezené bohužel na velmi odlehlých místech východně od Mayenu, takže skeptici, kteří upozorňují na zvuky pil nesoucí se noční krajinou, nemůžou tuto teorii vyvrátit. Místní dřevorubci však namítají: místo zlomu stromů a to, že některé byly vyvráceny i s kořeny, zásadně vylučuje možnost použití motorových pil, nebo jiných nástrojů, které mají k dispozici.
        Další zajímavá teorie poukazuje na návštěvníky z kosmu, jejichž kosmické lodě mohly kruhy způsobit svými silnými rotory. Nebo snad nám tady mimoergeané nechávají tajné vzkazy, které máme rozluštit? Někteří tomu věří avšak většina obyvatel je proti, jsou snad ufoni tak hloupí, že by se pokoušeli přistát uprostřed lesa? To jistě ne, civilizace, jež umí cestovat vesmírem, nutně musí projevovat jistou dávku inteligence a tento předpoklad nám vyvrací i druhou teorii mimoergeanů – tajné vzkazy. Civilizace tak inteligentní, že cestuje kosmem, zajisté neztrácí čas psaním hloupostí, kterým nikdo nerozumí, někam doprostřed lesa. Profesor Skha-darské university L´Rel, který se specializuje na tuto oblast, však tvrdí, že na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď a navrhuje napsat do horského pásma Toránských hor kontroverzní vzkaz jako odpověď ve znění: Nekácejte lesy, pište dál do polí, tam už jsme to skoro rozluštili...
        Poměrně novou teorií, v současnosti však nejvíce podporovanou, je teorie vzdušných vírů pářících se draků. Tato teorie, jak uvádí známá drakoložka Erika Betonová, vychází z představy že námluvy i páření draků, zejména pak rodu Rošumílen, probíhá ve vzduchu. Tento rituál namlouvání mnohdy trvá mnoho hodin. Draci se točí v divokém tanci a zejména větší dračí samice mohou máváním svých křídel způsobovat větrné víry. Tato teorie má jedinou trhlinu. Podle výpočtů a měření expertů by velikost rozpětí křídel dračích samic musela být minimálně 15 metrů, aby mohly za letu vytvořit tak silný vír, který by způsobil vytrhání stromů i s kořeny. Dračice druhu Rošumílen Klifí však dorůstají rozpětí pouhých 5-8 metrů, největší zaznamenaná samice Islosaura (odborné pojmenování Rošumílena) měla rozpětí 9 metrů a 59 centrimetrů. Vědci spekulují, že v divokých horských podmínkách jižní části taroského kontinentu by draci příbuzného druhu Rošumílen horský (Islosaurus mountainus) mohly dorůstat větších rozměrů než známá ostrovní varianta, nikdo však netušil, že až tak obrovských. Navíc není dosud prokázáno, zda v Toránských horách tento druh vůbec žije.
        Zároveň se se svou teorií přihlásil i další odborník na mýtické tvory, již zmiňovaný dr. L´Rel. Ten tvrdí, že draci Toránských hor vůbec nemusí být větší, než jejich příbuzní z Ertil. Kruhy v lesích podle něho vznikají nikoliv působením vzdušných vírů od mávajících křídel, ale kruhovým pohybem celého dračího těla. Říká, že samci Islosaurů se ve snaze o spáření snaží dostat k samičce logicky zezadu, zatímco jejich partnerka, která více než na rodinu myslí na jídlo (ostrý protiklad proti lidským zvykům!), se k nim točí hlavou, aby si mohla dopřát chutný oběd. Přitom dračí pár rotuje v kruhu nízko nad zemí takovou rychlostí, že jejich pohyb láme a vyvrací lesní porost.
        V současné době se skupina drakologů vydala do hor na východ od nálezů s jediným cílem - nalézt a zdokumentovat zdejší populaci velkých draků, pokud tedy nějaká je. O jejich nálezech vás budeme informovat v nejbližší době!
       
       Použité materiály:
        Lucie Čápová: Pevnost Klif (17. ertologický kongres)
        Lucie Čápová: OSPD & DJ (18. ertologický kongres)