DOPIS Z ERTARSKÉ AMBASÁDY

Starknest



Uvádíme část dopisu, který obdržela Společnost Ertarsko-českých vztahů několik dní po ukončení Erconu 2011:


Věc: Ukončení podpory Ertar Embassy in Czech Republic pro Společnost Ertarsko-českých vztahů.

.....

V roce 1985 vznikla v tehdejším Československu díky skupině nadšenců a dobrovolníků Společnost ertarsko-československého přátelství, která ještě v témže roce uspořádala první kongres na kterém odborné i laické veřejnosti představili první amatérští ertologové výsledky svých výzkumů. Přednášky zřejmě zaujaly, protože i v následujících letech proběhly ertologické kongresy a na nich se nejen zvyšoval počet účastníků – posluchačů, ale hlavně i počet odborných prací i přednášejících a odborná úroveň příspěvků se dále zvyšovala.

Jak se postupně akce rozrůstala, jak svým personálním obsazením, tak i šíří zkoumané a dále prezentované problematiky, objevily se na ertologických kongresech i neertologické příspěvky. To, co zpočátku působilo jako pestré dokreslování okolí Ertaru, kdy jednotliví odborníci prezentovali informace například o státech, sousedících s Ertarem se postupně tříštilo do samostatných výzkumných oborů, když se příspěvky zaměřovaly na státní útvary nebo oblasti planety, které mají s Ertarem jen velmi omezený nebo sporadický kontakt.

Přes snahu organizátorů kongresu se neertologické příspěvky množily. V roce 1998 přišlo od Ertarské ambasády první „varování“ ve změně názvu společnosti, který se změnil ze Společnosti Ertrasko-československého (posléze –českého) přátelství na Společnost Ertarsko-českých vztahů. Názorový rozkol však v týmech ertologů přetrvával. S blížícím se dvacátým výročím ertologických výzkumů v Čechách se situace poněkud uklidnila, ale jen krátkodobě. V třetí dekádě vypukly v ertologickém kolektivu názorové neshody znovu. Neschopnost vedoucích pracovníků společnosti Ertarsko-českých vztahů a neochota některých výzkumníků vedla časem až k odchodu některých ertologů z kolektivu a pokusům o založení vlastních „trucertologických“ společností.

Rozklad však už dále pokračoval. Objevily se příspěvky smyšlené, vydávané za pravé, do programu se dostaly příspěvky a akce věnující se realitě České republiky bez jakéhokoliv vztahu k Ertaru a zároveň rapidně poklesl počet odborných ertologických příspěvků snažících se doplňovat a dále budovat reálný obraz Ertaru. Ze seriozního výzkumu se postupně příspěvky přesunuly do roviny bulváru.

Na to ertarská ambasáda reagovala v roce 2011, kdy se poprvé uskutečnil ertologický mýtink bez její podpory, i když v textu informačního letáku (už to ani nebyla pozvánka) zůstala ambasáda jako jeden z organizátorů. A jedině díky náhodě, že se vyskytl jediný ertologický příspěvek, získalo setkání vůbec právo si do názvu napsat „ertologický kongres“.

Po ukončení Erconu 2012 bude po posouzení skutečného programu rozhodnuto o ukončení nebo pokračování podpory.