30 LET SVĚTELNÝCH ROKŮ

Zdeněk Rampas

        Je to možné, to by znamenalo, že jsme v nedávné době také zestárli o podobně fantastický čas?
        Když na letošním Dinoconu redakce filmového fanzinu SR uspořádala jeden z nejlepších pořadů, zdálo se, že se to vše, o čem Slávek Švachouček mluvil, odehrávalo nikoli snad včera, ale tak někdy předloni. Pásmo se věnovalo historii filmových projektů Marcela Grüna od prvních v Planetáriu až po velkolepé cykly v Ponrepu. A udělalo velkou radost nejen Marcelovi a všem přítomným pamětníkům-dinosaurům, ale bylo přínosem i pro zúčastněný scifistický potěr, mnohdy mladší než první čísla SR. Bez redakčního archivu by se nikdy nepodařilo tak přiblížit události, když uvěřím tomu výše uvedenému číslu, tak dávné.
        Takže je zřejmé, že Světelné roky, i když dnes už ne tak aktivní jako před dvaceti či třiceti roky (a kdo z nás je) nám stále mají co říci, a až budoucí historik popatří na dobu vzniku československého fandomu, budou informace uložené na stránkách Světelných roků nepostradatelné.
        Ovšem SR tu nikdy nebyli jen pro uchovávání informací, vždy šlo hlavně o to, že stmelovali společenství lidí se zájmem o SF a filmy zvláště a o to, že byli dobrou záminkou, aby se zas a znovu setkávali a mohli si užít radosti, že jsou opět spolu.
        A to platí dnes stejně jako před třiceti roky.