OD FESTŮ PŘES NENAPSANÝ FILM K SEZNAMŮM

Starknest

        V roce 2009 jsme v SR otiskly článek o FilmFESTech, které probíhaly a ještě se nepravidelně konají ve SVĚTELNÉM ROKině v Byšičkách. Filosofovali jsme nad tím, že je hezké sledovat film s přáteli, kteří jsou stejnmě postiženi, že je hezké sledovat najednou několik dílů nebo pokračování ság a vychutnat si to, že na další díl netřeba čekat celé roky. Byli (a stále jsme) nadšeni technologickými vymoženostmi, které umožňují sledovat kvalitní digitální kopie na velikém plátně, nekazit si oči mžouráním na malý obraz na TV obrazovce nebo monitoru, možností, sledovat film v teple u krbu, kdy přírodní divoký plamen doplňuje vyspělou elektroniku, možností, kdykoliv projkci na přání přerušit a podobně. A samozřejmě možností konzumovat vybrané pokrmy a nápoje mezi jednotlivými projekcemi nebo přímo u nich, možností u projekce seděl, ležet a tak dále. Přesto vývoj a změny pokračují, je nějak stále méně vhodného času pro další projekce, některým neumožňují účast zdravotní důvody, někteří se už raději jako vlastníci kvalitních kopií filmů na ně postupně dívají doma e nechce se jim, nebo nemají možnost, se trmácet tak daleko a „tvrdnout“ celý den u plátna. Inu, stárneme všichni a tak FESTů není tolik, kolik by jich mohlo být. Přesto, nebo právě proto, jsme pro vás připravili na druhé straně obálky tohoto čísla konečně přehled všech uskutečněných FilmFESTů i s jejich programem a plakáty. Pokud některým z vás tyto plakáty chybí ve sbírce, ozvěte se redakci SR a ta je vám obratem v elektronické podobě dodá. Vzhledem k tomu, že se některé FESTy opakovaly nebo ještě možná opakovat budou, je na plakátech vždy jenom datum prvního konání.
        V dalším článku jsme se zabývali nárůstem filmové produkce a ubýváním diváckého času. Ne že by se čas nějak zkracoval, ale s postupujícím věkem potřebujeme stále více času na udržování vlastního organismu v chodu a s postupující „dynamizací“ společností a v neposlední řadě i se zhoršující se ekonomickou situací obecně potřebujeme více času na materiální zajištění vlastní existence, což zase vede ke zkracování „neproduktivní“, tedy v našem případě diváckých časů. Filosofovali jsme o tom, že se nám nechtělo dívat na film, protože jsme tušili, že nebudeme mít čas jej důkladně napsat pro Světelné roky. Po dlouhých úvahách jsme tento důvod odbourali a tak vznikla rubrika „Nenapsaný film“. Přesto nás archivační úchylka neopustila a tak vzniklo několik článků a speciálů SR se stručnými obsahy filmů, které jsme však převzali z internetu.
        Ale nárůst filmové produkce pokračuje, diváckého času i nadále ubývá, jakož mnohým z nás i místa ke skladování archiválií a tak se postupně ukazuje, že už není dostatek času a sil ani na Nenapsané filmy. Ale je tu ještě stále šance pro archivní mánii a tou je v tomto případě alespoň seznam. Tak jako jsme dříve nechtěli vidět film, který nebylo pro nedostatek času možno napsat, tak v současné době alespoň nekoukáme na film, jehož kopii nemáme trvale k dispozici. To ovšem neznamená, že jsme viděli už všechny filmy, které k dispozici máme. Nicméně budujeme digitální archiv SF a fantasy filmů. A nejen jich. V archivu jsou i detektivky, dobrodružné, pohádky a podobně. Podařilo se nám navázat spolupráci s dalším podobně postiženým partnerem a tak vám předkládáme v následujících dvou seznamech filmy, které jsou v archivu Starknestu a spřízněného archivu Kravi k dispozici a připraveny ke shlédnutí. Takže se alespoň otvírá prostor pro diskusi, co by tak bylo možno vlastně shlédnout. Zdaleka si nemyslím, že jsme všichni už to všechno viděli. Takže… o čem bude příští FEST?