Putovní pohár
Soutěž řídil: Standa Čermák

Soutěž o putovní pohár - pravidla
Slávek Švachouček


      a) Přítomní hádají, kdo právě pohár má. Hádání se může několikrát opakovat, vítěz minulého kola určuje kolikrát a hodnotí odpovědi, které by měli jednotliví soutěžící nějak zdůvodnit. Vítěz je stanoven na základě správné odpovědi alespoň v jednom kole a na základě přesvědčivé argumentace, kterou svůj tip podpoří. Od přechodného držitele pak dostane pohár a je zapsán na listinu předávanou společně s pohárem.
      b) Nový držitel předá tajně v období mezi Ercony pohár přechodnému držiteli.
      c) Na dalším Erconu se hádá znovu, přičemž vítěz z minulého kola je pro ten rok ze soutěže vyloučen, hodnotí výsledky
      Poznámka k pravidlům: Protože není nutné, aby nový držitel věděl o tom, že mu byl pohár předán, (může se tak stát i tajně bez jeho vědomí) může soutěžit také. Vítěz z minulého kola se však při hodnocení odpovědí postará o to, aby správně zvážil výlučné postavení přechodného držitele poháru a jeho šanci na uhádnutí odpovědi. Většinou jej proto při výběru vítěze automaticky vyloučí. Soutěž vychází ze starého ertského obyčeje, při němž otec rodiny svěřoval mezi rodinnými oslavami slavnostní pohár svému vyvolenému synovi (dceři), aby jím mohl(a) v případě jeho náhlé smrti v bitvě nebo souboji prokázat své dědické nároky. Z obyčeje se postupně vyvinula společenská hra založená na rozvíjení znalostí psychologie a pozorovacích schopností hráčů. Předávání poháru ztratilo svůj původní význam, i když nám jej ještě připomínají některá lidová rčení.


Nojo, jenže minulý rok vítěz z roku předminulého soutěž neřídil, o pohár se tedy nesoutěžilo a jaksi se zapomnělo. A letos se k tomu nikdo nehlásí - takže se pohár hledá a hledá a hledá....