BLACK HOLE BULLETIN
Slávek Švachouček

       
       Opravdu nám lžou?
        Pozn. překladatele: Black Hole Bulletin je apolitický zpravodajský dekádník města Black Hole City. Vychází od 4. června roku 1890. První číslo bylo vydáno v rámci oslav prvního výročí ustanovení koordinátora Ertaru.
       
        Nedávné uvedení závěrečného dílu filmové ságy Lucase Storka "Devět odhalení" vzbudilo řadu spekulací a neklidu mezi obyvatelstvem Ertaru. Muži, ženy i děti, kteří zatím plně důvěřovali koordinátorovi a jeho týmu, si spojili práce vykonávané na perimetru ve tvaru obrovské elipsy s pochmurnou filmovou vizí a po celé zemi zavládl neklid a nejistota. Redakce BHB se rozhodla, že toto téma je příliš vážné, než aby se dalo bagatelizovat. (*Bagatelizovat je cizí slovo. Znamená zlehčovat informace natolik, že se noviny hodí už jen k balení baget.) Vyčlenila na den a noc své tři nejlepší investigativní reportéry, aby se dobrali pravdy. Některé závěry jejich pátrání se shodují, takže je lze s velkou pravděpodobností považovat za správné a směrodatné. O ostatních si každý na základě předložených informací udělá svůj názor. (*V překladu jsou pro lepší srozumitelnost použity evropské míry a váhy, tedy km místo ky apod.)
       
       
        redaktor Džon Smis,
       27 let, 2 roky praxe v BHB,
       většinou v terénu,
       specialista na nepřizpůsobivé menšiny
       1) Podle oficiálních informací Projektu se jedná o výzkum sledování a ovlivňování počasí pomocí ionizace ovzduší. Výsledky přípravných experimentů jsou přísně tajné, nelze je získat.
       
       obrázek 1 - Ionizace
       
       
       2) Elipsa Projektu má být široká téměř 500 km a ve směru sever-jih asi 900 km a dosahovat místy až k hranicím státu. Jsou to impozantní rozměry, ale Kopule je přísně kruhová a má průměr asi 4500 km. Kopule je více než 40x větší a má jiný tvar. Projekt a Kopule tedy nejsou co do tvaru a rozměrů srovnatelné.
       
       Obr. 2 - Porovnání tvaru elipsy a kružnice
       
       
       3) Stožáry Projektu jsou vysoké asi 5 m. Výška Kupole je 12 km, tedy 2400x vyšší.
       
       4) Dělníci pracující na stavbě vědí jen, že se jedná o anténní stožáry. Věří oficiální verzi, že jde o systém k řízení počasí.
       
       Obr. 3 - Vztyčování anténního stožáru (i se dvěma neukázněnými dělníky)
       
       
        5) Dotazování ve výzkumných institucích nepřineslo nic nového. Výjimkou byl Ústav pro rozvoj technologie kvantového styku, kde všichni dotázaní tvrdili, že kvantovému styku nelze zabránit ani Kopulí. Podobné stanovisko měli i pracovníci cestovní kanceláře Ertour. Připouštěli, že by silový štít typu Kopule mohl znamenat určitou komplikaci a to by se odrazilo v cenách služeb. Současně ale odmítali, že by Projekt podle jejich názoru mohl mít s technologií Kopule něco společného.
       
        Závěr A: Projekt je podle oficiálních zdrojů určen k regulaci počasí, nic nepotvrzuje podobnost s Kopulí.
       
        redaktor Džim Kameron,
       36 let, 10 let praxe v BHB, často v terénu
       1) Zdroj blízký týmu Koordinátora uvádí, že jde o systém k řízení počasí, který je teprve v první fázi výstavby. Zatím víc neví, ale bude zprávy související s Projektem pro nás sledovat.
       Má bezvadnou figuru a chce odejít k filmu. Slíbil jsem jí podporu našich novin, když pro nás získá zajímavé informace.
       
       2) Zdroj blízký vedení Projektu uvádí, že snad jde opravdu o systém k řízení počasí, ale dělají se s tím neobvykle velké tajnosti. Mimochodem, má sice už na hřbetě čtyři křížky, ale figuru si drží lepší než zdroj číslo jedna. Budu udržovat kontakt. Mohla by pro nás získat kopie utajovaných materiálů.
        Obr. 4 - Zdroj 1 a zdroj 2
       
       
       Závěr B: Jde o systém k řízení počasí, ale určitě je v tom ještě něco navíc.
       
       
        redaktor Robert Owl,
       56 let, 24 let praxe v BHB, společenské rubriky
       Zdroj, který nemohu jmenovat, si podobně jako já potrpí na kvalitní erwenský rum. Ze svého platu si může také dopřát pár kapek jen výjimečně. Proto jsem si dovolil překročit předpokládané náklady, ale výsledek stál za to. Zdroj se po půlce láhve rozpovídal.
       Projekt je, nebo spíš bude, soustavou výkonových laserů kombinovaných s mikrovlnnými vysílači. Jejich paprsky budou namířeny do jednoho bodu nad středem elipsy a vytvoří ionizované vodivé dráhy, do nichž se "napumpuje" mikrovlnná energie. Na Ertarem tak vznikne jakýsi elektricky vodivý stan. Bude pokrývat Taru, Quasar, Black Hole City, Etareu, Starkov a Erthys a území mezi nimi. Jeho účelem je zachytit energii blesků a svést ji neškodně do okrajových částí významně osídlených oblastí. Ertarské pojišťovací společnosti vypočítaly, že při zapínání systému jen při bouřkách se odstraněním rizika požárů a ohrožení elektroniky způsobených blesky Projekt zaplatí. Druhým významným sponzorem je stát, který klade důraz na dlouhodobé zkoušky systému a zjištění jeho možností. Předpokládá se schopnost rozbíjení bouřkových front, prevence přívalových dešťů a možná i změna směru postupu tornád. Očekává se, že Projekt bude rušit příjem zahraničního vysílání rozhlasu a televize. Spojení se zahraničím proto posílí kabelová trasa. Výběrové řízení na dodavatele se připravuje, ale už dnes je jasné, že nejlepší nabídku bude mít zřejmě firma KS-Kabel. Firmu založily před rokem manželky ministrů telekomunikací Ertaru a Etariskaru Karla Gott a Samantha Kohn. Minulý měsíc byl položen a oživen velejemný optický podmořský kabel spojující Erthys a Pryken. Má obrovskou kapacitu, která zatím není využita.
        Obr. 5 - Vzorek kabelu pro podmořskou trasu KSK
        Závěr C: Jde o systém k řízení počasí, který se bude rozvíjet z daní občanů a poskytne některým lidem možnost výnosných obchodů a spekulací.
        Závěr redakce BHB: Jde o systém k řízení počasí, který se bude rozvíjet za peníze daňových poplatníků zatím neznámým směrem. A bude to pro leckoho bezva kšeft, který miliony utrženými za film Devět odhalení teprve začíná.