POSTŘEHY ZE ŽIVOTA SOUČASNÝCH ETRŮ

Standa Čermák


        Postřeh první
       
        To si takhle jednou večer při pracovní cestě v Etaree sedím v hotelovém pokoji a bádám. Mám kvůli pozadí hluku puštěnou televizi. Moc nevnímám, jsem zcela ponořen do formulování závěrů samozřejmě úspěšných experimentů (viz přednáška Záhada černého obrazu). Najednou do mých uší udeří vlezlá znělka. Její zcela evidentně uměle navýšená hlasitost upoutává mou pozornost. Na obrazovce se objevuje nápis Toto Loto Coto. Uh, nějaké losování. Užuž jsem znovu skloněn nad klávesnicí laptopu, ale pak si říkám, že chvíle odpočinku od psaní mi neuškodí. Hezká blonďatá slečna uvádí rutinní slosování čísel pravidelné, jak chápu z kontextu jejího úvodu s týdenní frekvencí, loterie. Možná to znáte z našich českých televizních stanic, i tady je to stejné: s vysvětlováním pravidel se moderátorka moc nemazlí, jde přímo na věc.
        Losuje se ze sedmdesáti pěti čísel.
        Stíhám pochytit, že sázející vyplní tiket tak, že zaškrtnou deset čísel. Protože nemám vsazeno, tak si vylosovaná čísla nepíšu; pamatuji si jen, že jako sedmou vytáhli sedmičku. Po desátém čísle přichází střih na líbeznou tvář moderátorky a nějaký její slovní projev. Opět jsem už téměř skloněn nad klávesnicí, když se rozbíhá další losování. Aha, zřejmě druhý tah, stejně jako u nás, říkám si. Jenže zmýlená neplatí. K deseti již taženým číslům se na pravém okraji obrazovky začíná postupně přidávat další desítka čísel. Sakra, to jsem si měl vsadit, napadá mě lítostivě. Trefit deset čísel z pětasedmdesáti, když jich vylosují dvacet, to už je docela vysoká pravděpodobnost výhry.
        Ve chvíli, kdy v televizním studiu v přímém přenosu losují čtvrtou desítku, lítost je střídána gesty zmaru. Proboha, oni v Ertaru lidem rozdávají peníze i prostřednictvím loterie, teskním nahlas a hledám na ernetu termín dalšího losování.
        Nakonec je ze všech 75 čísel taženo čísel šedesát pět. Naštěstí se v závěru relativně dlouhého pořadu (to už se nedá nazvat přestávkou, vsuvkou, předělem ani reklamním sdělením) ukazuje, že nemusím propadat zoufalství. A nemusím hledat formulář žádosti o ekonomický azyl v Ertaru. V loterii Toto Loto Coto totiž vyhrávají čísla, která při losování nejsou tažena!