ERTAR A HIGGSŮV BOSSON

Karel Kocourek


        Tak nevím, jestli mám svůj letošní příspěvek vůbec zveřejňovat. K pochybnostem mě vede několik důvodů. Předně jsem promeškal termín k podání žádosti o ertarské vízum a tudíž jsem nemohl provádět sběr dat, údajů a poznatků přímo na místě – ve státě kulturní, ekonomické a intelektuální elity planety. Selhal totiž i můj pokus využít ke kvantovému přechodu zařízení u Železného Brodu ) a proniknout tak do Ertaru načerno. K možným důvodům kromě zpřísněné ostrahy kvantového pohraničního styku se ještě vrátím a zároveň osvětlím další důvod mých pochybností. A posledním, nikoliv však nevýznamným, důvodem je velmi chladné přijetí, kterého se v posledních letech dostává mým příspěvkům v případě, že při nich občas používám matematicko-fyzikální aparát na úrovni nepatrně vyšší, než je běžné na základní škole ); ).
        Ale k věci. Jistě všichni, nebo aspoň většina z vás, zná pana Stephena Hawkinga ). Pro ty méně informované: jedná se o jednoho z nejznámějších, nejpopulárnějších, nejbohatších a hlavně nejlepších fyziků naší planety, jehož fyzický handicap (trpí svalovou atrofií v důsledku postižení zvláštním typem sklerózy) bohatě vyvažuje jeho geniální mozek. A přece se i tento odborník na subatomární jevy může mýlit. Před půlstoletím byla teoreticky předpovězena existence zvláštní subatomární částice, nazvané později po svém objeviteli Higgsův boson. Pan Hawking se zpočátku k hypotéze Petera Higgse stavěl do té míry negativně, že se dokonce vsadil s kolegy o nemalou částku (tuším, že se jednalo o 100$). Když 4. července 2012, kdy vědci z CERNu oznámili důkaz existence HB, prohrál, prohlásil aspoň, že skutečná existence této speciální částice může znamenat konec našeho vesmíru. A dokázal to matematickým rozborem jejích vlastností. Ne, nechte si ty kyselé obličeje a přestaňte sahat po mobilech a denním tisku. Tentokrát NEBUDU ztrácet čas snahou přiblížit vám pomocí matematického aparátu podivuhodné vlastnosti HB. Musíte se spokojit s mým (a páně Hawkingovým) ujištěním, že vzhledem k povaze Higgsova bosonu je náš vesmír v jakémsi stavu vratké rovnováhy, asi jako když balancujete na dlani postavenou hůlkou, a stačí „malé“ postrčení, aby rovnováha byla zvrácena a celá skutečnost se zhroutila jako domeček z karet. Higgsův boson je totiž tvořen klasickou dualitou částice/pole a právě možné „zatřesení“ tímto polem by vedlo v místě výskytu částice k zásadní změně fungujících fyzikálních zákonů. Tato změna by se pak rychlostí světla začala šířit do okolí.
        Celou situaci si lze nejlépe představit jako systém horských údolí, v jednom z nichž leží Higgsův boson. Toto údolí (= pole) má určitou nadmořskou výšku a prezentuje tedy určitou hladinu energie. Pokud by došlo důkladným „postrčením“ k přehození částice přes horu (kvantovou bariéru) do jiného údolí s nižší hladinou energie, mohla by právě tato změna energetické hladiny vést ke zmíněné změně fyzikální podstaty vesmíru a následně až k jeho zhroucení. Paradoxem je, že k tomu již mohlo kdysi v minulosti dojít a náš známý vesmír jen čeká, až k němu tato změna rychlostí světla dorazí a způsobí jeho zkázu nebo aspoň změnu v cosi zcela odlišného. Naštěstí ono „přenesení přes horu“ vyžaduje takové množství energie, že by bylo třeba existující obří urychlovač v CERNu zvětšit sedmmilionkrát, tedy na délku oběžné dráhy Země kolem Slunce, aby byl schopen bosonu dodat dostatečné množství energie. V plánované dvouleté odstávce však bude jeho výkon zvýšen pouze sedmkrát.
        Nemusíme mít tedy prozatím žádné obavy? To je bohužel otevřená otázka. Existuje totiž možnost částici přes horu nepřenášet, ale využít kvantových vlastností duality částice/pole a nechat boson projít do vedlejšího údolí skrz horu, tzv. kvantovým tunelováním.
        Dokázali snad ertarští vědci sestrojit dostatečně mohutný urychlovač?
        Došlo snad během pohraničního kvantového styku náhodně i k průniku Higgsova bosonu (resp. jeho ergejské alternativy) „skrz horu“?
        Proč mi byl znemožněn průchod do Ertaru?
        Za poskytnutou inspiraci i údaje o osudech Higgsova bosonu děkuji šifře (mla) a jeho článku „Higgsův boson by mohl zničit svět, říká slavný fyzik. A je to pravda.“