SÝR DĚSU 1

Slávek Švachouček


       Sýr děsu 1
       
       Originální název: Číz of teror 1
       Země vzniku: Ertar, 1991
       Scénář: Tim Velš
       Kamera: Múví Tým
       Režie a produkce: Džon Šippenter
       Hrají: Elvis Tejlor, Marty Hofman aj.
       
       Film produkoval režisér Džon Šippenter. Jako čerstvě vycházející hvězda s podporou podobně sebevědomé skupiny mladých filmařů (Múví Tým) získal TBC (Tara Bank Company) k financování velmi ambiciózního projektu. Práce na filmu začaly s nekonečným optimismem, který se v průběhu natáčení pomalu vytrácel. Přesto deprese producenta a záchvaty realismu filmového štábu nikdy nepostoupily tak daleko, aby z názvu filmu zmizela jednička naznačující další pokračování.
       
       Stručný obsah filmu:
       Dva gangsteři přepadnou lahůdkářství v centru města. Naženou prodavače do příručního skladu a zamknou je tam. Protože skladem vedou dráty od alarmu, podaří se uvězněným spustit poplach. Když dorazí policie, najde jednoho lupiče mrtvého pod pultem. Má v ruce nůž. Příčina smrti: vykrvácel z mnoha bodných ran.
       Detektiv Tvitr (Elvis Tejlor) dostane identifikaci mrtvoly podle otisků prstů a vydá se na získanou adresu, aby začal pátrání po vrahovi. Cestou obdrží vysílačkou zprávu o krizové situaci. V přístavní restauraci začala bitka gangů a policie stahuje posily z okolí. Na místě se odehrají hotová jatka. Desítky postřílených, pobodaných a umírajících, všude krev. Po odvezení raněných a zajištění místa a stop se Tvitr chystá konečně odjet na onu podezřelou adresu, ale odvolá ho jeho šéf. Když už je prý na místě, ať vyšetří ještě krádež v přístavním skladu. Tvitr tedy chce vyslechnout strážného, ale ten není k nalezení. Na místě činu zůstaly jen krvavé stopy, které naznačují, že zde zápasili dva muži. Strážný zmizel. Tvitr žádá o návrat lodí, které toho dne vypluly. Podaří se získat jen spolupráci kapitánů, kteří nechají prohledat lodě. Najdou zraněného strážného v zakrvácené uniformě. Tvitr si ho letí vyzvednout na konkrétní loď vrtulníkem pobřežní stráže. Černý pasažér je strejc, který tvrdí, že chtěl zastavit zloděje. Ten ho napadl nožem. Strážný jej postřelil, ale pak zpanikařil a schoval se na lodi, která se chystala k vyplutí.
       Tvitr si večer na stanici prohlíží fotografie. Všimne si, že na pultu na místě činu v prvním případu byl nakrájený sýr s dírami. Plátky sýra najde také na talířích na fotografiích z masakru z restaurace a na místě krádeže se dokonce našel otevřený kontejner a v něm rozlomený bochník sýra. Zvětší si nálepku na fotografii a povšimne si podivného piktogramu. Zavolá výrobci, vyžádá si seznam odběratelů a zjistí význam malé značky. Symbol varuje před nebezpečnými výpary a doporučuje zpracování v dobře větraných prostorách. Zástupce výrobce tvrdí, že výpary sýra jsou sice stimulující, ale neškodné.
       Tvitr pokračuje ve vyšetřování. Na snímcích z bezpečnostních kamer před obchodem a restaurací pozná strážný v nemocnici zloděje z přístavního skladu. Tvitr vydedukuje, že vrah z prvního případu utekl do přístavu, ukradl sýr ve skladišti, prodal ho do restaurace a vrátil se pro další. Přitom narazil na strážného. Podle policejního lékaře mohly výpary ze sýra podpořit zkratové jednání u vystresovaného člověka.
       Film končí tím, že se detektiv obrací k divákům a žádá je, aby podle snímku pomohli najít pachatele.
       
       Přestože některé kritiky nadchla originalita snímku, celkový ohlas byl negativní. Podle průzkumu filmu nejvíc ublížila překvapivá pachová stopa. Diváci byli střídáním silných pachů krve a sýra podle předpokladů šokováni, ale vůbec ne nadšeni. Film přijali s rozpaky, které se odrazily na tržbách. Druhý díl, který měl hned následovat, byl proto odložen a scénář několikrát přepracován. Přiznám se, že jsem jako mnoho jiných druhý díl neviděl, a pokud to jen trochu půjde, snad neuvidím.