SLOVO K OTEVŘENÍ MUZEA
Slávek ŠVACHOUČEK

Vážení přátelé,
letošní ercon začíná spojenou prohlídkou Ertologického muzea a Galerie na schodech. Chtěl bych vás na množství a kvalitu obrazů a kulturních artefaktů, které uvidíte, připravit srovnáním s některými světovými expozicemi.

Napríklad Ermitáž je umístěna v šesti historických budovách, z nichž je pět veřejně přístupných. To znamená, že nejvzácnější kousky jsou uloženy jen v jedné ze šesti budov. Zabírají přibližně 15% celkového fondu. Galerie na schodech je umístěna v jedné budově, která běžně není přístupná veřejnosti. Galerie na schodech tak zabírá většinu schodů v budově muzea. Přesné vyhodnocení se připravuje, ale už předběžné výsledky ukazují, že se máme nač těšit.

A srovnání podle počtu výtvarných děl? V Ermitáži jich je přes 3 miliony. V naší Galerii "jen" 115. Ermitáž tedy zdánlivě vítězí. Ovšem jen do chvíle, kdy se zamyslíme nad kvalitou sbírek. Zatímco v Ermitáži mají obrazy prakticky od každého, kdo udržel v ruce štětec, tužku nebo alespoň uhel, Galerie na schodech se zaměřila na jednoznačnou špičku. Budete mít výjimečnou možnost prohlédnout si 115 originálů obrazů Vládi Widtmana, průřez jeho tvorbou především pro Světelné roky a pro ertologii za cca 30 let! A kolik jeho obrazů byste našli v Ermitáži? No?

Odpovím si sám. V šesti palácích tam vísí přes tři miliony mazanic od nejrůznějších mazalů, ale originál signovaný Vláďou tam nemají ani jeden! Myslím, že si teď už každý z vás udělá názor sám.

Pro Ertologické muzeum se nabízí srovnání s Britským muzeem. Opět se může zdát, že sedm milionů exponátů je víc než cca stovka v našem muzeu. My ovšem počítáme jen vystavený výběr, kdežto Britové zahrnují do stastistik i předměty ukryté v depozitářích, z nichž většina nikdy nespatří světlo světa. Dále je třeba uvážit, že zatímco exponáty našeho muzea sem byly dopraveny velmi náročnou cestou přes kvantový pohraniční styk nebo vyrobeny zde na místě podle lidových písní a vzpomínek pamětníků, Britům stačilo sebrat nějaké harampádí kolem budovy. To, že je Britské muzeum v Británii asi není náhoda, že?

Na závěr tedy malé shrnutí. V Ertologickém muzeu vám výběr čítající více než 100 exponátů umístěných na třech podlažích a ve venkovní expozici přiblíží život, kulturu i historii Ertů. A v Galerii na schodech se budete moci podívat na svět očima umělce, který bude osobně přítomen, aby méně umělecky erudovaným návštěvníkům vysvětlil, co tím či oním dílem myslel.

Dámy a pánové, prosím vstupte!