ERTAJM
Slávek ŠVACHOUČEK


Z hlediska propagace Ertaru a zpřístupnění ertarské vědy, techniky a hlavně filosofie místním primitivním aborigenům byl ponechán časový posun 2 hod 40 minut, tedy o něco víc než jedna sekce. Odpovídá průměrnému časovému skluzu, se kterým se setkávají Ertarské aerolinie při cestách k nám a zpět. Byl zaveden proto, aby se s ním dobře pracovalo a časové údaje lokálního ertajmu odpovídaly ránu, poledni, večeru a půlnoci jako v Ertaru. Proto naše 21:20 odpovídá ertarské půlnoci (tedy 0:00:00). Díky tomu mají místní domorodci zde na Zemi lepší představu o významu časových údajů, na které narazí v ertarských knihách, filmech, příslovích a anekdotách. Například "jedna v noci" sice v Evropě znamená 02:40, ale význam - hluboká noc, kdy všichni spí - zůstává zachován. Anglický "čaj o páté" sice Ertové většinou chápou jako povinnou polední přestávku, ale ani to není na překážku pochopení anglických detektivek.

V Ertaru panuje zjednodušená představa, že časový posuv je asi jedna sekce. Pro většinu případů je to přesnost zcela postačující. Běžný Ert si dovede docela dobře představit při sledování například amerického filmu, že se děj odehrává jednu sekci před nebo po půlnoci, což u zábavných snímků nikdo neřeší. Divák má prostě povšechnou představu, že v jednu sekci je u nás 2:24, ve dvě pak 4:48 a začíná to skřípat teprve ve tři ráno, kdy by ertarský divák logicky čekal 6:96 a čas 7:36 ho mate. Většina laiků propadne iluzi, že ve filmu už je večer. 7:36 v Ertaru totiž odpovídá přibližně našim 17:40. Ale ruku na srdce, u většiny hollywoodských akčních podívaných to vůbec nevadí.

Prostě fyzika musela opět ustoupit kultuře a politice.

Poznámka autora: Kdo potřebuje znát přesný ertarský čas, může se podívat do pravého horního rohu naší webové stránky ertar.info od 22.6.2004. Přesný elektronicky generovaný ertajm vyvinul v roce 1996 Vít Švachouček a naší stránce běží 24 hodin denně sedm dní v týdnu každý rok od roku 2004.