FAQ EIS
Starknest


Aneb
Nejčastěji kladené otázky na EIS


Má Ertar armádu?
Nemá. Má pouze pohraniční stráž (EBG – ertar borders guard), která je dostečně personálně i technicky vybavená k ochraně pevninské i vodní hranice. Početní stavy a výzbroj nejsou veřejně dostupné údaje. Obrana Ertaru pro případ vojenského napadení je řešena jiným způsobem.

Kdo má volební právo v Ertaru?
Spodní věhová hranice volebního práva je v Ertaru 20 let. Horní stanovena není. Další omezení se týká osob, které využívají práva nepracovat žijí pouze v rámci nulových nákladů garantovaných státem. Tyto osoby rovněž volební právo nemají. Volební právo je proměnlivá „vlastnost“ občana a lze si ji udržet při odpracování alespoň 100 dnů v kalendářním roce. Prací se v tomto případě rozumí roční danitelný příjem ve výši 100 násobku průměrné mzdy.

Co dělá Ertar s přebytky elektrické energie z fúzních elektráren?
Ertar elektrickou energii vyváží do sousedních států i do mnoha dalších na kontinentu. Za vyvezenou el.energii dováží suroviny potřebné pro fungování průmyslu a státní správy.

Které potraviny jsou zdarma?
Výčet potravin, které není nutné kupovat přesně vymezuje vyhláška koordinačního kabinetu č.1446/1974. Namátkou se jedná o obilné pečivo bez speciálních náplní, minerální vody, mléko a mléčné výrobky, rybí, drůbeží a vepřové maso, ovoce a zeleninu vypěstovanou na území Ertaru, těstoviny, rýži. Nejedná se například o žádné alkoholické nápoje, kaviár, hovězí maso, zvěřinu, cukrovinky (včetně pečiva s náplněmi) apod.

Existují byty bez nájemného?
Ano. Pokud v rámci dané lokality nepožadujete konkrétní místo (čtvrť, ulici, blok, patro) a vystačíte s rozlohou 30 m2 na osobu, neplatíte nájem, pouze spotřebované energie.

Proč není v Ertaru vnitrostátní letecká doprava?
Z ekologických důvodů. Tuto dopravu nahrazuje od 60. let minulého století podzemní vysokorychlostní potrubní dráha mezi všemi velkými městy.

Je série filmů Lucase Storka Nine Revelation založena na skutečnostech?
Je to série příběhů z oblasti ůkonspiračních teorií“. V některých dílech se objevují zmínky nebo odkazy na konkrétní skutečné události, jsou však v ději umístěny bez skutečných, reálných souvislostí a vysvětlení.

Proč ertarská ambasáda neuděluje v současné době žádná vstupní víze?
Počet turistických, studijních a pracovních víz je omezen na 300.000 ročně pro všechny státy. Víza se udělují v první řadě pracovní a studijní a teprve potom turistická až do naplnění kvóty. Pracovní a studijní víza se řídí především požadavky a potřebami ertarského státu. Pokud jsou těmito vízy limity vyčerpány, turistická víza se v konkrétním roce neudělují vůbec.

Je možné v Ertaru získat občanství?
Pro českého občana tato možnost prakticky neexistuje.

Kolik stojí lékařská péče?
Lékařská péče je zdarma pro všechny občany Ertaru. Pro majitele pracovních, studijních a turistických víz je zdarma po celou dobu pobytu v Ertaru, pokud tito návštěvníci neporuší žádné ertarské zákony (vstup do míst se zákazem vstupu, zavinění dopravní nehody pod vlivem alkoholu, nerespektováním povinné výbavy při sportech apod. – viz vyhláška 1221/1969). Repatriaci po ošetření si musí návštěvníci hradit ze svého cestovního pojištění (i repatriaci ostatků v případě smrtelné nehody).

Co se stane při překročení povolené délky pobytu?
Při zjištění tohoto trestného činu bude dotyčný nejrychlejším možným způsobem eskortován na vlastní náklady na hranice s razítkem „Nežádoucí“ v cestovním dokladu a už nikdy se do Ertaru nepodívá. Pokud bude zjištěn navíc další trestný čin, může takový občan skončit ve vězení až na dobu 20 let. Extradice do domovského státu za účelem odpykání si trestu ve „svém“ státě se neprovádí.

Proč byla přejmenována SEČP na SEČV a i ta byla následně zrušena?
Původním záměrem ertarské ambasády bylo založením této společnosti vytvořit platformu pro setkávání přátel Ertaru a podporovat rozvoj ertologie v Čechách. Chybou špatného vedení společnosti se v její činnosti začaly objevovat názorové rozdíly na činnost a témata ertologického výzkumu a vytvořily se různé zájmové zkupiny. Jak se činnost postupně tematicky tříštila, bylo za podpory ertarské ambasády prováděno stále více výzkumů, jejichž tématem nebyl Ertar, ale jiné státy a území Ergei. Během těchto změn došlo ke změně názvu společnosti. Když se ani přes opakované intervence ze strany ambasády (formou udělování různých akademických titulů, diplomů a cen) nepodařilo vedení společnosti konsolidovat činnost a tematický záběr a výzkumná činnost některých členů společnosti i nadále nedodržovala „pravidla hry“ nastavená ambasádou, byla společnost zrušena. (Bylo též podrobněji prezentováno na Exerconu 2015)

Jaký je v Ertaru průměrný plat, pokud tam něco takového existuje?
Podle oficiálních údajú Erstatu byl v roce 2016 průměrný plat 4.200.- Gr.

Jaký je aktuální kurz Ertarské měny?
Podle oficiálních údaju CentErBank je kurz 1EGr=6,45€. Vazba EGr k české koruně se neuvádí.

Jaká je výše daně z příjmu? vDaň z příjmu fyzických osob, která pochází z následujících zdrojů - mzdy, prodeje čehokoliv, pronájmu čehokoliv, dědictví, nálezů věcí nemajících prokazatelného majitele (poklad, předměty vyplavené mořem, spadlé z oblohy) a darů s hodnotou nad 100.000.- Gr, se rovná 10%. Daň z příjmu fyzických osob se rovná 15%.

V kolika letech chodí lidé v Ertaru do důchodu?
Vzhledem k tomu, že lze v Ertaru při splnění určitých podmínek (viz předchozí dotazy) žít bez nákladů, není stanoven žádný věk pro odchod do důchodu ani se nevyplácí žádné důchodové částky.

Jaké jsou možnosti ubytování a táboření v Ertaru?
Po příjezdu do Etaru na základě uděleného víza je možno se ubytovat v různých hotelích prostřednictvím cestovních kanceláří nebo elektronicky na jejich stránkách na síti eee. Rovněž existuje několik specializovaných serverů, které umožňují objednání ubytování v soukromí. V ertaru je rovněž rozmístěno velké množství kempů a tábořišť, kde není třeba se objednávat předem a ve valné většině případů se ubytovací kapacita najde. Nocování v autě nebo volné táboření není v Ertaru zakázáno. Pokud se jedná o soukromé (a označené) pozemky, je nutný souhlas majitele. V přírodních rezervacích je táboření, rozdělávání ohňů obecně zakázáno, výjimku tvoří k tomu účelu vyhrazená a označená místa.

Co je průjezdní vízum?
Průjezdní vízum se uděluje přímo (a pouze) na 2 hraničních přechodech na jižním pobřeží na sargasové dálnici. Platí 48 hodin a vztahuje se pouze na průjezd Ertarem po sargasové dálnici. Z té je možno sjíždět pouze k čerpacím stanicím a hotelům, které jsou součástí dálnice. Nelze jej použít mimo pásmo dálnice a sjezd mimo toto pásmo je klasifikován jako trestný čin ilegálního překročení hranic se všemi z toho plynoucími důsledky.

Jaké jsou ceny vstupného do národních parků, na prohlídky hradů a podobně?
Ceny nejsou stanoveny centrálně, každá instituce či pořadatel akce si stanovuje cenovou politiku sám. Velmi orientačně by se dalo říci, že výše vstupného ná národních parků se pohybuje kolem 50.-Gr za osobu nebo 200.- Gr za osobní automobil, prohlídka hradu kolem 20-50.- Gr za osobu, 3D kino kolem 30.- Gr za osobu. Stání pro obytný automobil s elektrickou přípojkou v kempu kolem 50.- Gr za den (záleží ovšem značně na lokalitě), dvoulůžkový pokoj v hotelu v rozmezí 100-300.- Gr za noc se snídaní. Lze samozřejmě i pořídit nocleh na 10.000.- Gr za noc. Do národních parků a na vybrané kulturní památky mají děti do 15 let vstup zdarma. Jiné slevy se neposkytují.

Jak je to se zločinností? Jaké je trestní právo, tresty - veřejné bičování, ulička hanby nebo tak něco...?
Zločinnost je obecně nízká vzhledem k morálním vlastnostem Ertů. Díky systému dělení potravin na potravimy zdarma a potraviny luxusní se prakticky vytratila drobná kriminaliza z hladu a nouze. Občas se objeví krádeže dražších předmětů nebo zneužití některých služeb (například neoprávněné použití vozidla, které v 90% není soukromým majetkem). Za poslední 5 roků se nestala jediná vražda. Dá se říci, že v žebříčku přestupků a trestných činů se na prvním místě vyskytuje výtržnictví a narušování klidu pod vlivem alkoholu, ani tato činnost však není běžná. Tresty jsou na naše poměry vysoké. U lehčích trestů většinou veřejně prospěšné práce, u těžších je to odnětí svobody s povinným pracovním zapojením, jehož výtěžek putuje do státní pokladny. Maximálním trestem je doživotí, trest smrti v Ertaru není zaveden. Podíl Ertů na trestné činnosti je cca 26 %, zbytek, tedy většinu, mají na svědomí turisté a zahraniční pracovníci.

Která je nejčastější choroba? Jsou na E. epidemie? A na co jsou tam alergie?
Rozšíření některé choroby charakterizované jako epidemie není podle hlavního hygienika Ertaru zaznamenáno od roku 1925 EK. Samozřejmě s nástupem podzimu se objevují nezávažná onemocnění dýchacích cest, ve vyšším věku pak problémy s pohybovým aparátem, odvápněním kostí apod. Na kardiovaskulární problémy nebo rakovinu se v ertaru umírá pouze v mizivém počtu případů. Alergie se vyskytují jako u každé lidské populace hlavně v období kvetení trav a stromů, procento alergiků se pohybuje kolem 12 %.

Jsou na Ertaru žebráci?
Nejsou. Není proč žebrat. Základní potraviny jsou zdarma (viz předchozí dotazy) a pro případy nouze v chladném období provozuje stát síť ubytoven. Obtěžování ostatních na veřejných prostorách je navíc definováno jako přestupek.

Kolik je na Ertaru pohlaví? Vyvíjelo se to nějak v historii?
V Ertaru jsou dvě pohlaví, jako v každé normální lidské společnosti. Pokud má tazatel na mysli dnes moderní genderovou problematiku, pak je samozřejmě i v Ertaru možno změnit pohlaví podle přání každého jednotlivce, není však uzákoněno žádné třetí, čtvrté a další pohlaví. Neexistuje ani varianta „žádné pohlaví“. Lidé s podobným handicapem nemají ve společnosti žádné problémy, jejich „jinakost“ se však nijak nezdůrazňuje a nepropaguje. Dvě osoby spolu mohou žít ve společné domácnosti, po potvrzení úpříslušných dokumentů mají právo na informace o zdravotním stavu druhého z partnerů, mohou po něm dědit majetek, nemohou však vychovávat děti.

Jaké jsou hračky? (například živý otrok, nějaká technická vymoženost, nebo žádné ).
Živého otroka ani humanoidní elektronickou napodobeninu pořídit nelze. Nejběžnějšími hračkami jsou v současné době technologické novinky, merchandising z úspěšných filmů, PC hry, různé stavebnice, virtuální cestopisy a plyšové hračky.

Existuje v Ertaru něco jako azylové ubytování?
Ano. V souvislosti s nulovou cenou vybraných potravin a bezplatnou zdravotní péčí lze najít v Ertaru i bezplatné ubytování v azylových domech. Tam mají možnost se uchýlit pouze ti občané Ertaru, kteří nemají žádnou jinou možnost bydlení. Jedná se většinou o samostatné pokojíky s lůžkem a základním vybavením s tím, že hygienické prostory a kuchyně bývají společné pro několik takových pokojíků. Pro osoby, které nejsou ze zdravotních důvodů schopny se o sebe postarat samy, existují samozřejmě i domy s částečnou nebo plnou asistenční péčí, rovněž hrazenou státem. Zněužívání tohoto zbůsobu bydlení brání jednak pravidelné lékařské a hygienické kontroly a především morální vyspělost ertů. Prostě je ani nenapadne tam jít bydlet, pokud opravdu neexistuje jiná možnost.

Za přípravu a výběr nejčastějších dotazů děkuji spolupracovnicím Ince Hanušové a Janě Benešové.