BONT, ETRADIMENZIONÁLNÍ PODVODNÍK
Slávek Švachouček


Ertarská kriminální ústředna (EKÚ) pátrá po podvodníkovi, který je hledán pro majetkovou trestnou činnost, úvěrový podvod a zločin krácení daně. Vystupuje pod jménem Bont, někdy ještě dodává křestní jméno, tedy Džems Bont. Někteří vyšetřovatelé se domnívají, že jeho zdánlivě neobratné představování je trikem, který má pomáhat navázání kontaktu s potenciální obětí. Ve skutečnosti se jedná o repliku, kterou se naučil při práci kaskadéra ve filmu, kde zastupoval herce při nebezpečných scénách.
Džems Bont (může se vydávat ale i za někoho jiného) je muž středního věku, datum narození není známo. Pátrání bylo vyhlášeno 22.1.2010. Aktuální bydliště není známo, objevuje se v okolí Blackholu, ale působil i v Taře. Je ozbrojen a velmi nebezpečný; zatím není známo, že by přenášel nakažlivou nemoc.

Popis osoby:
POSTAVA střední
BARVA VLASŮ pokaždé jiná (barví se)
BARVA OČÍ pokaždé jiná (kontaktní čočky)
Jmenovaný využívá techniky maskování, které se naučil u filmu, a zřejmě podstoupil i několik plastických operací. Proto se popisy jeho osoby i případné fotografie liší. Pátrání nasvědčuje tomu, že při úniku používá doklady, které odcizil hercům, s nimiž kdysi pracoval. Jsou to především:

Sean Connery (6 filmů)
George Lazenby (1 film)
Roger Moore (7 filmů)
Timothy Dalton (2 filmy)
Sean Widamas (1 film)
Pierce Brosnan (4 filmy)
Daniel Craig (5 filmů)

Jmenovaný nikde řádně nepracuje, v místě trvalého pobytu se nezdržuje. Cestuje po republice a vyhledává společnost osamělých žen, u nichž pak přespává a pod různými záminkami z nich láká větší částky peněz.
Muže obviněného z podvodů hledá Blackholská centrální úvěrová banka a nyní i policisté z Tary. Vylákal totiž z nich nejméně čtvrt milionu gratis a pokračoval v tom dokonce i poté, co ho obvinili. Jen pod jiným jménem a v jiné čtvrti. Policistům bylo divné, že muž u sebe nemá pas ani jiné doklady, protože si je prý zapomněl na hotelu. Nepamatoval si však ani jméno hotelu, ani město, ve kterém údajně přespával. Podle svědectví podvedených muž působil jako vysokoškolsky vzdělaný, tvrdil, že je ženatý, má dvě děti, je podnikatel, v minulosti netrestán. Uvedl, že je majitelem rodinného domku, rekreační chaty a dvou osobních motorových vozidel vyšší střední třídy. Obě děti prý studují soukromé vysoké školy, manželka je v domácnosti. Ve výpovědi uvedl, že v roce 2004 dostal nápad, že v souvislosti s prodloužením hlavní elektrokomunikace směrem na Blackhol, postaví za městem na výjezdu do hor dobíjecí stanici. Od soukromé osoby koupil část pozemku, kterou majitel od napojení na veřejnou kanalizaci nepoužíval. Na svůj záměr získal úvěr u banky. Nechal postavit stanici se čtyřmi dobíjecími místy, ale stavba blackholské spojky se zdržela, obrat nestoupl a muž nedokázal dodržet splátkový kalendář. Perspektivní projekt se zadrhl a hrozila exekuce a ztráta vložených prostředků. Protože návratnost investice byla díky dokončování blackholské spojky už jistá, policisté se složili a svěřili podvodníkovi celkem 260 000 gratis. Muž s nimi v nestřežené chvíli utekl oknem a po zatčení v jiných obvodech ještě svůj trik dvakrát zopakoval.
Když byl chycen počtvrté, bylo mu sděleno obvinění pro trestný čin úvěrového podvodu, neboť při sjednávání úvěru uvedl nepravdivé informace. Úvěr totiž dostal na základě kradené občanky, kterou nařízl žiletkou a dovnitř vsunul svou fotografii. Pečlivá úřednice však doklady k úvěru ofotografovala. Když pak muž úvěr nesplácel, všimla si, že na dokladech je uvedeno jiné jméno než ve formulářích, které na pobočce vyplnil. Banka proto předala případ policii.
Po roce 2005 se ovšem jmenovaný v Ertaru přestal objevovat. Policie se domnívá, že využil svých dovedností a kontaktů a uprchl pomocí kvantového přechodu do zemské reality, kde zatím požívá dobrou pověst. Protože se však v poslední době opět objevily zprávy o muži páchajícím na území republiky Ertar podobnou trestnou činnost a používajícím podobné triky, EKÚ vyzývá veřejnost, aby případný výskyt podvodníka hlásila nejbližší policejní služebně nebo EKÚ.

(Tara, 7. lívsmans 2015)
Příloha: Fotografie (zdroj SR)