UKRADENÝ ERTAR
Starknest


Připomenu dvě zajímavé události:
Před několika lety bylo pozastaveno vydávání ertarských víz a zhruba rok poté byla zcela uzavřena ambasáda. Začátkem letošního roku došlo k výpadku ertarského webu, který byl sice záhy znovu zprovozněn, nedlouho potom však došlo ke změně domény i provozovatele.
Pro pochopení širších souvislostí těchto událostí si vám dovolím připomenout obsahy některých dílů všem jistě známé ságy Lucase Storka Nine Revelations - info 1207 (Ercon 2012).

Ertaoragea (1. díl) – nově zpracované téma této staroertské báje buduje hypotézu o reálném přistání představitele mimozemské, avšak humanoidní, civilizace v oblasti Toránských hor. Spekuluje o možné reálnosti postavy Mr. Skhy a Taora.

Rada Devíti (2. díl) – hypotéza o možné existenci Rady devíti a Toho, který ví. Záhadné nálezy v Toránských horách, víra v Hvězdu, možnost kontinuální existence organizace po dobu více než 4000 let a reálné možnosti jejího utajení. To jsou témata tohoto dílu, plného konzultací s odborníky na jednotlivá témata, psychology, agenty tajných služeb a mnoha dalšími.

Válečníci z hvězd (5. díl) – exobiologové se snaží podpořit nebo vyvrátit Storkovu hypotézu o reálném nebezpečí, přicházejícím z hvězd a hypotetických možnostech a ochotě technicky vyspělých civilizací bránit ty primitivní před zotročením.

Ertar (6. díl) – technologicky jednoznačně nejvyspělejší stát světa. Proč však Ertar vynaložil astronomické sumy na stavby těchto elektráren, které svým instalovaným výkonem (2,6 EWH - exaWH) více než 10000x převyšují celostátní spotřebu elektrické energie? Kam zmizel před několika lety investigativní novinář Gerry Destiny, kterého se EIA pokusila zatknout uprostřed známé přednášky o polohových změnách ertarské infrastruktury?
Tady bych se chtěl trochu zastavit. ...
Garry měl v letech 2008-2010 několik zajímavých veřejných přednášek, ve kterých spojoval nesouvisející věci do pozoruhodné, i když bláznivé teorie. I když po zásahu EIA na jeho poslední veřejné přednášce, ze které byl nucen uprchnout a od té doby se na veřejnosti neukázal, by se mohlo zdát, že možná jeho teorie nebyla až tak bláznivá....
Posbíral z veřejně dostupných zdrojů obrovské množství informací o budování nových součástí (nejen) ertarské infrastruktury, o výstavbě nemocnic, různých výrobních závodů, rezervoárů vody a jiných pro stát významných staveb a celé to postupně pospojoval s kusými informacemi o rušení různých neekologických provozů, rušení různých dopravních staveb do té doby hojně používaných a náhle prohlašovaných za nepotřebné, nehospodárné apod. Tyto informace pak převedl do grafické podoby a podle své kontroverzní teorie jednotlivé dvojice „nová-rušená“ pospojoval. Pojal to ve své teorii tak, že se nejedná o stavbu nového objektu a s tím nesouvisející zrušení starého, kde mnohdy bylo i sporné to označení za starý, zastaralý, nevyhovující, ale že se vlastně jedná o přesun na jiné místo. A z grafické podoby těchto "přesunů" se mu začal vynořovat poměrně pravidelný kruh.

Kopule (7. díl) – nejznámější záhada planety. Neproniknutelné silové pole o průměru více než 3000 km a výšce přes 15 km, uzavírající se i pod mořskou hladinou i v hlubinách planety.

Druhá kopule (9. díl) – závěrečný díl ságy. Předchozích osm filmů se pohybuje na pomezí sci-fi, historického filmu a dokumentárního filmu s investigativním nádechem. Poslední díl je však z našeho pohledu čirá sci-fi, přestože se v něm objevují odkazy na předchozí filmy. Děj filmu se odehrává v časově nepříliš vzdálené budoucnosti a pomocí odkazů na předchozí díly ságy i na některé předchozí Storkovy filmy směřuje k nezadržitelnému tragickému vyvrcholení, kdy se ukáže, že válečníci z hvězd skutečně přicházejí, Taorova armáda je ještě daleko a možná vůbec nedorazí a ertarské elektrárny najíždějí na plný výkon a na Ergei nad Ertarem se vztyčuje druhá neproniknutelná kopule, čímž ustává pro okolní svět veškerý kontakt s Ertarem. S ohledem na výše popsané předchozí události se vynořuje znepokojivá otázka, zda ten devátý díl skutečně je jenom čistá sci-fi ...
Podíváme-li se však na celou věc z optimistického hlediska, je tato moje hypotéza, že devátý díl nebyla sci-fi, ale predikce budoucnosti, o níž měl Lucas Stork díky svým kontaktům jasno a formou sci-fi ji chtěl sdělit veřejnosti i mimo Ertar, stále jen hypotézou, vzhledem k tomu, že je ambasáda prozatím stále uzavřena a relevantní informace tak v současné době není možné získat. Neznamená to však rozhodně konec ertologie v Čechách, pouze, doufejme, že pouze dočasně, přerušenou možnost získávat nové poznatky a artefakty. A tak nám zatím nezbývá, než postupně tahat ze šuplíku starší poznámky a objevy a tyto zpracovávat do publikovatelných podob na další Exercony ...