REPORTÁŽ Z AKCE
Slávek Švachouček


První sobotu v listopadu se v tradičním termínu konal Exercon. Sešlo se nás třináct, což považuji za nešťastné číslo. Naštěstí nejsem moc dobrý na matematiku a celou akci jsem si myslel, že nás je dvanáct. Skutečný stav věcí jsem pochopil, až když už bylo pozdě a celá akce byla šťastně a úspěšně za námi. Prvními na místě byli samozřejmě Starknest, ale když jsme přijeli my (Olga, Vláďa, Slávek), tak už nás vítal i Libor. Hned po nás dorazili Standa, Iveta a Luboš. O osm minut později přijel Borek s řízky, čímž akce dostala potřebný solidní základ. A když přesně na zahájení přijeli Andrea, Petr, Jakub a Ondra, mohli jsme začít. Velmi neoficiální oficiální zahájení bylo v 11:02 a Libor nás příjemně překvapil jmenovkami vyrobenými pro letošní akci. Prvního referátu se ujal Borek. Pohovořil o 130 letech koordinace a jeho vystoupení mělo chvílemi až mimozemský šmrnc (viz foto). Následovala zdařilá rekonstrukce praporce sv. Vojtěcha podle Sebraných spisů Aloise Jiráska z r. 1933. Pak Libor ve svém Retrovstupu znovu otevřel minule probíranou problematiku tribitů a svůj referát doplnil názornými vzorky. Hned poté nám Vláďa připomněl neprávem opomíjenou historii cenných ertarských poštovních známek.
V příslušný čas jsme se přesunuli k obědu. Řízky byly tradičně výborné, letos jsme je dokonce zapomněli vyfotit. Výtečný Andrein koláč se podařilo zdokumentovat, ještě než zmizel. Po obědě Standa poreferoval o filmových erkordech a vyzval přítomné k poskytnutí materiálů pro sborník exerconu. Pak Borek zorganizoval skupinové foto. Spokojené nasycené úsměvy účastníků potvrdily správné načasování. Protože Tony Es nepřijel, odprezentoval Borek za něj i úžasnou rekonstrukci ertarské hymny (alespoň začátek notového záznamu viz foto) a předal Tonyho kalendář na rok 2020.
Opravdu fantastický referát pak přednesl Libor. Jeho základem byl přehled vývoje rádiových sítí v Ertaru. Přednášku doplnily nejen světelné obrazy, ale i vzorky orginálních elektronek, které nám odkryly i další, zatím neznámý kontakt mezi našimi světy.
Můj příspěvek se zabýval zásadním objevem, který vyplynul ze studia starých archeologických studií v blackholské oblasti. Ukázalo se, že Ertar od nás dělí zakřivení paralelního vesmíru, které se na první pohled zdá nepatrné, ale vytváří těžko překonatelný předěl. Rozdíl se projevuje nejzřetelněji ve srovnání hodnot našeho pí a ertarského pipi. Poměrný rozdíl činí 0,37%. Takový rozdíl při běžných situacích snadno unikne pozornosti, což se prokázalo jednoduchým laboratorním ověřením. V měření zvítězil Luboš, který si pro větší přesnost přinesl větší kruh (hrnec). Měření prokázalo, že chyby při praktickém ověřování řádově převyšují hodnotu rozdílu pí a pipi. Tím se vysvětluje, proč badatelé obou světů tuto odlišnost objevili až nyní.
Pro vytížení účastníků, kteří zrovna neměřili, byla uspořádána diskovaná. K překvapení pořadatelů se opět setkala s příznivým ohlasem. Vítězem se letos po poměrně vyrovnaném boji stal Standa.
Borek upozornil, že letošní akce byla poslední nepodmíněnou. To znamená, že nadále se budou ercony konat, jen pokud se PŘEDEM sejde DOST kvalitních příspěvků, aby byl zaručen důstojný con. Účastníci přjali toto prohlášení s optimismem, který značně utlumil vážnost prohlášení. Pak ale Borek ještě překvapil kalendářem 2019/2020 určeným speciálně pro ertology. Uvedl v nich nejen kalendářní údaje, ale především je doplnil závaznými i doporučenými daty důležitými pro naši společnost. Výtvarné řešení kalendáře založil na připomenutí nejdůležitějších ertologických objevů prvního desetiletí společnosti. I když to možná všem nedošlo hned, náš život v nejbližší budoucnosti dostal jasný směr. Zkrátka - čas na přípravu dalších referátů už běží!
Standa přednesl poselství redakce SR čtenářům a rozdal přítomným nejnovější čísla SR. Šlo o čísla 5+6+7/2019 (tedy čísla 572, 573, 574) věnovaná "časovkám". Tři z kompletů byly doplněny o DVD s filmem určeným k recenzování. Dva byly rozebrány hned, o třetí si Jakub a Ondra museli střihnout. Osobně se mi nejvíc líbila Vláďova obálka na čísle 574. Podle pravých ertarských náramkových hodinek na té mé (573) si ale může hrdina filmu Na Hromice o den více přispat o celou sekci déle. Referátem Schrodingerova kočka a tanaiský pes jsem před koncem akce připomněl účastníkům kvantovou povahu kontaktu mezi našimi světy. A posledním bodem programu byla soutěž o Putovní pohár. V letošním ročníku zvítězila Andrea a musí tedy příště přijít.
Než jsme se rozloučili, promítl ještě Borek výběr ertarských filmů pro pamětníky. Tím PROGRAM skončil, následoval už jen úklid a loučení.
Na shledanou příští rok!