KVANTOVÁ ERTOLOGIE
Slávek Švachouček



Existuje vesmír? A co Ertar nebo starověký Egypt? Na tyto otázky nám příslušní specialisté tisíckrát odpovědí, že ano a pak se ponoří do složitých propracovaných teorií podepřených střípky faktů. Na úlomky staroegyptských soch v německých muzeích nebo v British Museum byste si dokonce mohli sáhnout, kdybyste se nebáli hlídačů a pokut. Na artefakty získané v Ertaru nebo vytvořené na základě kusých informací si při komentovaných prohlídkách v Muzeu Ertaru můžete sáhnout pod bedlivým dohledem bdělého kustoda sbírek. A na meteority, kameny ještě žhavé po poslední fázi kosmické pouti, si nejspíš nesáhnete nikdy. Budou vám muset stačit svědectví na papíře nebo ve filmu.
Tyto zdánlivě vzdálené vědní obory tedy mají něco společného. Ze střípků sestavují obraz tak logický a podrobný, že přestáváme pochybovat o jeho skutečnosti. Astronomům a astrofyzikům už věříme natolik, že kdybychom mohli dosáhnout rukou na vzdálenost 4,4 světelného roku k Alfě Centauri, spálili bychom se o žhavý povrch Rigilu nebo Tolimana. Zdánlivě nesmyslný zájem o svítící tečky na noční obloze přinesl díky nadšencům a bláznům, kteří si pohled na nebe nenechali vzít, námořní navigaci, komunikační družice, lety na Měsíc a dokonce pomohl otevřít dveře do nitra hmoty. A přitom ti podivíni kromě vytrvalosti a inteligence skládali dohromady jen nepatrné informační střípky. Každý rozumný člověk by jistě mávl rukou nad poruchami v signálu nové antény, ale Robert Wilson s kolegou Arno Penziasem se nich vrtali tak dlouho až objevili reliktní záření a zásadním způsobem podpořili teorii vzniku vesmíru Velkým Třeskem. A podobně postupují i egyptologové a ertologové, kteří obracejí každý kamínek na své cestě za poznáním. Hledají, co máme společného a čím se lišíme, a z jednotlivých informačních kvant budují ohromující obraz zaniklé nebo nepředstavitelně blízké a zároveň vzdálené civilizace. (Mimochodem, všimli jste si, že klasický ertský okapový styl u nás zase přichází do módy díky programům na hospodaření s dešťovou vodou?)
Ale zpět k tématu. Ertar je protějškem naší vlasti v paralelním vesmíru. Informace z této alternativní reality se k nám dostávají jen ve formě nepatrných zlomků, jakýchsi informačních kvant, která je nutno tvořivě doplnit a najít logické souvislosti s ostatními, aby vznikal harmonický celek. K těmto infokvantům počítáme i vzpomínky cestovatelů, kterým se podařilo Ertar nebo některou z jeho sousedních zemí navštívit. Některé z nich se dochovaly ve formě písemné, jiné zachycené na filmu. Všechny jsou však znatelně poznamenány technickými poruchami a sklerózou subjektů, kterou jistě navíc prohloubil kvantový pohraniční přechod.