QUANTUM ERTOLOGY - část 1 - 35 LET ERTOLOGIE V ČECHÁCH
svazek 1 - VZESTUP ERTOLOGIE (1985 - 2004)
Starknest
Úvodní slovo - Slávek Švachouček
Ilustrace na obálce - Vláďa Widtman
Sestavil a k vydání připravil - Starknest
Počet stran: 216, Náklad: 4 výtisky, ESBN: ESBN 978-ER-BE-2020-607



V krátkém úvodu půjdeme rovnou k věci. Přestože čtenáři většinou předmluvu ke knize přeskakují, tentokrát by udělali chybu. Stručný úvod jim totiž pomůže včas se rozhodnout, že knihu ani číst nebudou a tak ji zachovají v dokonalém stavu pro čtenáře, kteří ji budou umět ocenit.

1.1. Ertologie

Ertologie je vědou o zkoumání paralelního světa Ertaru. Přesněji jde o republiku Ertar na planetě Ergea v paralelním vesmíru. Vědci, kteří ji vidí jako drahokam v koruně královny věd, někde mezi paleontologií a archeologií, zkoumají nejen zeměpis republiky a celé planety. To je jen základ, který zvládají v našem vesmíru i tupé robotické sondy posílané na planety Sluneční soustavy. Především jde o život současný i minulý, o jeho vývoj v odlišných podmínkách a o poučení z historie i současnosti tohoto světa. Ertologie tedy znamená komplexní zkoumání a dotvoření všech dostupných pramenů a nepřímých stop, které se snažíme co nejlépe pochopit. Většina výzkumů se zaměřuje na poměrně nedávnou historii, dokonce i na současnost. Hrají zde totiž důležitou roli vlastnosti kvantového pohraničního styku. Osobní kontakt a výměna artefaktů, například zajímavých zkamenělin za salám Vysočinu, jsou omezeny pravděpodobnostním charakterem tohoto cestování. Spolehnout se na určení odpovídajícího místa a současného data přesunu lze pouze s pravděpodobností podle Gaussovy křivky. Lze říci, že asi 3% kvantových přechodů vede někam do budoucnosti a cca 2,95 % zase do minulosti. Protože jde o pravděpodobnostní problematiku časoprostoru, předpokládáme, že těchto téměř 6% cestovatelů se nejspíš vynořilo na zcela nečekaných místech. Asi 15% z těchto pravděpodobnostních ztracenců zanechalo nějakou stopu v naší nebo ertarské historii. Ostatní jsou zatím vedeni jako nezvěstní, i když už dost dlouho. Ertologie je tedy vědou plnou dobrodružství poznání, rizika vědeckých i fatálních omylů a překvapení.

1.2. Organizace ertologie

Organizovaná ertologie na vědeckých základech je známa až od Readerconu 1985. Krátce po něm teprve začalo pod vedením Starknestu systematické bádání skupiny nadšenců, kteří se pak každoročně scházeli a sdělovali si výsledky svých objevů (Ercon). Společenská setkání (především Kvido) nejsou předmětem této knihy. Pokud tam mezi odborníky nevyhnutelně docházelo k předávání ertologických informací, bylo to způsobeno výlučně jejich nezkrotným zápalem pro věci, které ještě nedozrály pro publikaci na conu. O neorganizované ertologické činnosti mimo naši vlast nemáme zpráv. Domníváme se proto, že pokud existuje, nestojí za zmínku.

1.3. Osobnosti ertologie

Lebka nosorožce srstnatého, uložená ve sbírce v Klagenfurtu již roku 1335 nám bohužel nebyla pro zkoumání destruktivní metodou radiokarbonového datování velkých organických vzorků zapůjčena, takže se zatím nikomu z ertologů nepodařilo prokázat souvislost s jeskynními malbami v Ertaru. Škoda, mnoho z nás by si chtělo tuto vědeckou trofej přivlastnit a stát se tak mezi ertology králem. I tak se do historie ertologie někteří vědci zapsali nesmazatelně. Byl to především Starknest - Borek a Dana Čápovi - zakladatelé a tvůrci prvních map a pořadatelé conů, dále spoluzakladatelé jako Standa Čermák - opora Světelných roků a velký ertologicko-probuzenecký písmák, Zdeněk a Míša Rampasovi - trvale velmi aktivní účastníci, Karel Kocourek - objevitel fenoménu Fénix a nejen toho, Vláďa Widtman - kreslíř, malíř, ilustrátor, sochař, filatelista a autor zprávy o objektu P10, Petr Súkeník - taky kreslíř, malíř a ilustrátor, ale zas úplně jiný, odborník na letectví a autor zprávy o objektu P4 a Slávek Švachouček - autor teorie kvantového pohraničního styku. Nelze však pominout ani nadané recitátory Láďu Cibulku, Vláďu Veverku (viz Pakka 1986), emitenta bankovek Luboše Žižňavského, krotitele Poutníků Egona Čierného, Pavla Koláře, historika ertarské pošty a specialistu na Sedmičku, a reportérku Janu Kaplanovou, která osobně vyzpovídala Šona Widamase. A brzy se začala účastnit výzkumů i nová generace, tedy Lucka a Pavlína, Andrea, Zuzka, Bára, ertajmer Vítek a kopáč Martin. A nesmíme zapomenout na pár starších ukázek nové generace, například Olga a Olga (moje a Borkova starší generace, odbornice na sport a hudbu), filmový tvůrce Budoš a další. Všem děkujeme a všichni mají v historii ertologie své místo. Pamětníci i zapomětlivci si teď snad snáze připomenou alespoň některé tváře, na něž narazí na fotkách. Omlouvám se, že tento výčet je jen orientační. Není a nemůže být úplný, protože by zamlžil skutečný smysl úvodu, tedy zajistit, abyste s knihou zbytečně neztráceli čas, pokud vás její obsah nezajímá.
sš 08/2020