HISTORICKÉ POZADÍ UKRYTÍ PRAPORCE SV. VOJTĚCHA
Slávek Švachouček

Vojáci Vladislava I po jeho smrti (duben 1125) odvážejí praporec sv. Vojtěcha z kláštera ve Svatém Poli do Prahy, aby mohl být pohřben s jejich velitelem. Klášter v té době sice teprve vznikal, ale už proslul významnými svatými ostatky, které tam měly být uloženy spolu s vybranými klenoty, které daroval sám král. Královští, kteří se vypravili pro praporec sv. Vojtěcha, poblíž Vrbčan pravděpodobně narazili na vojáky Soběslava I, který chtěl legendární relikvii získat pro sebe. Podrobnosti boje neznáme, ale z nálezu praporce v kostele (postaveném na základech kaple z 12. stol.) ve Vrbčanech lze usoudit, že vzdorovali Soběslavovým vojákům vedeným jasnovidci a čaroději dost dlouho na to, aby jeden z nich praporec velmi důkladně ukryl v kapli ve vsi. Pro praporec se nikdo nikdy nevrátil. Boj tedy nejspíš nepřežil nikdo z Vladislavových mužů a probíhal přímo ve vsi nebo těsně u ní. Vítězové jistě kapli prohledali, ale praporec nenašli.

Vysvětlivky:
1) Klášter Svaté Pole Klášter Svaté Pole (německy Kloster Heiligenfeld) je někdejší cisterciácký klášter v obci Klášter nad Dědinou ve Východních Čechách. Nacházel se v údolí řeky Dědiny a patřil k historickému Hradeckému kraji. Dějiny kláštera jsou poněkud nejasné. Uváděné jsou roky založení 1149 nebo 1157, některé zdroje dokonce uvádějí, že zde ve 12. století bývalo převorství. Písemné doklady svědčí o klášteře teprve v zápise ze zasedání generální kapituly v roce 1272. Do dnešních dnů se z kláštera nezachovala již žádná památka.
2) Lidová píseň „Moje konie“ František Sušil (1804 - 1868) byl moravský teolog a římskokatolický kněz, vydal sbírku téměř 2 400 lidových písní pod názvem Moravské národní písně s nápěvy do textů vřazenými (vyšla po sešitech v letech 1853–1859, souborně pak roku 1860). Jeho nadlidskému úsilí uniklo jen několik písní. Úryvek jedné z nich - ...tu sa konie nachlemtaly a pak pali na Brno…- možná odkazuje na události z tragické bitvy u Vrbčan (nebo někdy jindy někde jinde). Souvislost se střetnutím Vladislavových a Soběslavových vojáků však nelze úplně vyloučit.
3) V textu vysvětlivek jsou použity informace z české Wikipedie (cs.Wikipedia.org)

Obrázky:
obr.1 - Srovnání pravděpodobné plánované a skutečné trasy* převozu praporce z kláštera Svaté pole do Prahy (Vladislavova družina se nejspíš poblíž Poděbrad dověděla o nepříteli a pokusila se ho obejít)
obr.2 - Situační plánek Vrbčan* s vyznačeným hypotetickým rozmístěním sil kolem Vrbčanského potoka během střetnutí
obr.3 - Letecký pohled na současný stav místa konfliktu.* Podobně jako tehdy je místo zarostlé lesem. Lze předpokládat, že úniková cesta ke kapli byla v době střetnutí dobře kryta stromy a keři.
* k vytvoření plánků byla použita data z Google Maps (www.google.cz/maps)

sš pro exercon 2020 Praha 15.10.2020