KULTURNÍ PÁTKY 2013 - 2016
Starknest
Úvodní slovo - Slávek Švachouček
Sestavil a k vydání připravil - Starknest
Počet stran: 192, Náklad: 4 výtisky ve 2 vydáních, ESBN: ESBN 978-ER-BE-2020-606 a ESBN 978-ER-BE-2020-609


Kulturní pátky pro nás začal pořádat Borek v roce 2013. Snad měl v podvědomí ukryté přání navázat na "pátečníky" svého předchůdce Karla Čapka, ale nikdy se o něčem takovém ani v nejmenším nezmínil. Přesto bychom si snad mohli osvětlit, o co šlo, právě na srovnání těchto dvou projektů. Přiznejme si, že Čapkova první parta z let kolem roku 1925 měla víc členů a byli to většinou lidé veřejně činní a mediálně známí.
Jejich cílem bylo nejen posedět a poklábosit, ale také pozitivně ovlivnit kulturu a politiku v zájmu celého českého národa. Prvotním cílem našich kulturních pátků bylo sejít se a v kruhu přátel společně vychutnat kulturní, technické a jiné dostupné zajímavosti. Před návštěvníky výstav jsme samozřejmě nestavěli na odiv naše vysoké IQ - pochopte, většina z nás byli aktivní ertologové - a naopak jsme se chvílemi tvářili až jako nadšení blbci, což nám často usnadnilo sblížení s pořadateli a umožnilo nahlédnout i do zázemí expozic a fotografovat i tam, kde se to nesmělo. Rád na naše "pátky" vzpomínám a při pohledu zpět si uvědomuji, že jejich druhý cíl a smysl vlastně důstojně navázal na naše předchůdce. Bylo nás míň a počínali jsme si skromněji, ale tím, že jsme něco udělali pro své vzdělání, pro svou duševní pohodu a svůj pocit sounáležitosti, jsme současně o nepatrný kousek pozvedli úroveň národa, jehož jsme součástí.
Věřím, že podobných "pátků" bylo a bude mnohem víc a my se o nich ani nikdy nedovíme. Ale jsem si jist, že na ty naše by se Karel Čapek nestyděl přijít.