Ertuality

Roč.1 č.1 listopad 2005

Odkud jste přišli

Rozcestí Ertologie

Kam se lze vydat

Atkuality
Encyklopedie Lexikon Referáty Ertologie Kontakt

Archiv Ertualit

Ertologie

Jubilejní Ercon

(01-05 Praha) Akce, která proběhla ve dnech 3. až 7. listopadu 2004 v kongresovém centru Malý Semerink v Jizerských horách, byla důstojnou oslavou dvaceti let ertologických výzkumů. Jak se shodli oslovení hosté, byla nejen milým ohlednutím za výsledky namáhavé práce uplynulých let, ale současně nastolila několik otázek pro směr, kterým by se ertologie mohla ubírat v následujícím období. (nash)

Jaká bude ertologie?

(2-05 Praha) V ertologickém centru na Lukách se v sobotu 5. února sešel koordinátor D. Čáp s profesory Švachoučkem a Benešem, aby projednali nejen připravovaný ertologický web, ale také některé otázky týkající se směru, kterým se by se měla v letošním roce česká ertologie ubírat. V několikahodinovém jednání bylo, i přes dílčí názorové rozdíly, nakonec dosaženo přijatelného kompromisu mez oběma nozorovými směry, které se v poslední době začaly uvnitř ertologické společnosti profilovat..(nash)

Ertar & Ergea

Velký ohlas nové teorie

(11-05, Damuro/Praha) O mimořádné vzrušení mezi světovými fyziky se postaral tenegský tým profesora Aima Sebena na sympoziu v Damuru. Tým výzkumníků z university v Tegaru představil novou teorií vysvětlující propojení našich světů. Jejich teorie nazvaná Wake-dikaro je podle autorů principiálně schopná vysvětlit většinu dosud nezodpovězených otázek např. shodného vývoje našich světů, který podle počítačových propočtů dosahuje téměř 97 % shody. (nash)

Velnas Benh vystavuje v Ertysu

(11-05, Ertys/Praha) Od včerejška probíhá v galerii Kues výstava prací tenegského fotografa Velnase Benha. Výstavní akce je instalována ve čtyřech sálech, které ji dělí do čtyř tematických bloků. Vedle Benhových známých asociací, můžete zhlédnout jeho náladové záběry z krásné ergeanské přírody, reportážní fotografie a industriální abstrakce.(nash)

Nová kniha o histori Tenegu

(11-05, Damuro/Praha) V nejnovější knize, jejíž recenzi přinesly v minulém týdnu všechny přední ertarské i tenegské deníky, představuje Gaven Bud, jeden z předních tenegských historiků barvitý a komplexní pohled na historií Ertů, kteří se před třemi tisíci lety rozhodli putovat na severovýchod, aby se nakonec usadili na východním pobřeží, kde vybudovali mocný stát. (nash)

Birk San na špici kontinentu

(11-05, Artamira/Praha) Za nádherného počasí skončil úspěchem další pokus o zdolání nejvyšší hory Tarosu. Na vrcholu Galbrunu (9842 m), po náročném sólovém výstupu jižní stěnou, stanul včera v odpoledních hodinách tenegský horolezec Birk San. Po zhruba dvaceti minutovém pobytu se vydal na namáhavou zpáteční cestu, k večeru se ohlásil z nejvýše položeného tábora.(nash)