Přednáška o cestě

Luboš Žižňavský

Vážené dámy a pánové,

zastupuji zde profesora akademika Gromalského, který je momentálně zaneprázdněn. Zkrátil jsem jeho bezmála dvousekcovou přednášku tak, aby byla nenarušila harmonogram konference.

Úvod

Děkuji za poskytnutí příležitosti k prezentaci a agitaci od Ertarské akademie věd. Pověřila mě, abych ctěnému publiku přednesl návrh k účasti na objevitelské cestě ve Střední Rhei. Jde o průzkum zájmu a možností a také o simulaci cesty samotné. Akademie uvítá vaše cenné připomínky.

V kolotoči zpráv o dění v Ertaru jaksi zapadla informace o přírodní katastrofě v centrální oblasti Erwenské vysočiny před čtyřmi lety. Zemětřesení o síle 8° z 10° stupňové škály vyvolalo nejen paniku u tamního obyvatelstva, ale také aktivaci vulkánu Rcho-ray, do té doby vysokého 6 317 m. Výbuch rozmetal jeho vrcholek a snížil ho asi o 400 m. Dále celou oblast zasáhly rozsáhlé sesuvy půdy a průvodní bahnitokamenité laviny, tzv. mury. Jen díky řídkému osídlení a včasným evakuacím byly oběti na životech malé (kolem 200 nalezených obětí a hlášených pohřešovaných). Vše zlé – k něčemu dobré.

Objev

Letecký průzkum zjišťující škody, objevil na čerstvě odkrytém povrchu, mj. starověké pohřebiště! Na výzvu Lidového muzea v Erlandě vyslal do určené oblasti archeologickou expedici samotný Archeologický ústav EAV.

Výsledky výpravy byly obdivuhodné a nejcennějším nálezem se stala hrobka velmože či císaře U-U-Gche-tea. Dosud se vědci neshodli na tehdejším mocenském zřízení. Kromě různých cenností, nákresů a tretek se v hrobce našla i jakási mapa a zápisky o pokladu a jeho ochraně. Jak prokázala studie profesora lingvistiky, akademika Gromalského, tato mapa ukazuje cestu k ukrytému pokladu „?`?x?đzh“, jako dědictví národa Guata-Winika, původních obyvatel Erwenu. I místními lidmi bylo potvrzeno místo, kde by poklad měl být ukryt, ale ti žijí ve strachu a bojí se o něm i jen mluvit. To místo nazývají svatyně „Tawunara-Niche-?`?x?đzh-Inika“, zkráceně „?`?x?đzh“. Přesto se Archeologický ústav s erlandskými dohodl, že se pokusí poklad najít a zpřístupnit veřejnosti. Vzhledem k charakteru výpravy a obtížnosti terénu se předpokládá, že půjde spíše individuální až prestižní záležitost. Hledají se dobrovolníci, kteří jsou ochotni nést riziko cesty a zároveň vizi velkého objevu.

Velkou část přípravných prací a nákladů financují EAV a sponzoři, kupříkladu letecká společnost ERAL.

Plán cesty

viz mapa Ergey a Erwenu.

V určeném termínu se všichni zúčastnění přesunou pravidelnou mezikontinentální linkou z Etarey do Erlandy. Navazujícím spojem pak místní linkou napříč územím do Weren-chi, pak busem podél pobřeží na jih do We-chongu. Odtud do vnitrozemí následuje poslední úsek cesty. Východiskem hledačů bude místní středisko Amutapa ležící u jezera Chang’đzh. Z We-chongu -jsou dvě možnosti přesunu: buď letecky, tj. armádním hydroplánem nebo rychlým motorovým člunem proti proudu řeky Chongma. Těchto asi 850 kilometrů trvá 2 sekce vzduchem, nebo čtyři dny po vodě. Hydroplán pro přesun je zatím přislíben, ale nikoliv potvrzen. Proto musíme počítat i s delší variantou.

Omlouvám se za dosud suchopárný a zdlouhavý výklad. Leč nic s tím nenadělám, musíte to vydržet. Příspěvek již zkrácen byl.

Z Amutapy k pohřebišti je dvaatřicet kilometrů, ale hledači k němu nemusí. Rozhodující bude přesvědčit k cestě a najmout místní průvodce. Ti mohou být využiti také jako nosiči. V Amutapě bude prakticky poslední šance k nákupu vybavení jako potravin, léků, zbraní, nástrojů do divoké tropické đzhungle a sbírání indicií k odhalení šifry pokladu. Ano, poklad je chráněn šifrou, čili konečným počtem variací magických znaků.

Důkaz (místo slibů)

Mezi věcmi v hrobce U-U-Gche-tea se našla také kresba zvláštního tvora, kterého doposud lidské oko nespatřilo. Ale zde, zde ho máme! Je to Mesotopus tarandus, byl přivezen přímo ze zkoumané oblasti, kde u pohřebiště přiletěl v noci na osvětlený stůl usilovně pracujícího akademika Gromalského.

Dávám kolovat... Jeho původ je nepříliš jasný, má znaky podobných exemplářů z tropických oblastí Tarosu, ale liší se robustnější stavbou těla a lomenými mandibulami. Možná má skrytý význam jeho zvláštní schopnost vyjadřování, ale jeho vibrace nebyly dosud rozluštěny ani prozkoumány. Navrhuji ho za maskota této konference, potažmo plánované výpravy, a sbírám návrhy jeho ertarské jméno. Prosím však raději jej nebrat do ruky, nemačkat, nekousat… Mohlo by se stát, že kousne on vás.

Jsem pověřen akademií zabezpečit navrácení tvora v původním stavu laskavému akademikovi Gromalskému. Tak až si ho prohlédnete a vyfotíte, pošlete mi ho prosím v celku zpět. Děkuji.

Očekávaná úskalí

Zájemci o účast na hledání poklad ať však zváží možná rizika a nepříjemnosti. Na cestě vás mohou zaskočit tosánští pašeráci many, dukeránské bojůvky i dravá zvířata: wachuáři, gajmani, arakondy, jedovatí pawoci, šwíři, mampy. Budete překonávat přírodní překážky: strže, řeky, trnité houštiny, sklaní masívy a podobně. Nebezpečí bude hrozit také od vašich konkurentů.

Snad jsem vás příliš nevystrašil, účast na hledání stojí za to. Hrdinovi a nálezci bude prokázána nehynoucí sláva. Mimo to, navíc dostanete možnost cestu předem vyzkoušet a sebe otestovat na simulátoru cesty.

Očekávaná odměna

Co vás čeká, když se vrátíte (pokud se vrátíte)? Jak jsem již řekl, bude to nehynoucí sláva a dále, po příjezdu do Ertaru, 10% vyčíslené ceny pokladu, diskusní vystoupení v televizní šou a hlavně - vytvoření bronzové plastiky vaší osoby v nadživotní velikosti, která bude umístěna na prostranství před budovou Akademie.

Poklad samotný by měl dle smlouvy zůstat v Lidovém muzeu v Erlandě. K nám budou některé cennosti přivezeny k dočasnému vystavení v Archeologickém muzeu.

Závěr

Máte-li nějaké dotazy, ptejte se hned. Na otázky netýkající se samotné účasti na cestě však nejsem kompetentní odpovídat. Směřujte je na AÚ EAV. A na závěr mám tu čest předložit Beta-verzi simulátoru cesty k bezprecedentnímu vyzkoušení. Techniku a pravidla simulátoru zájemcům vysvětlím později, podle rozvrhu schváleného organizátory. Děkuji za výdrž.

Doslov

Vzhledem k minimálnímu zájmu, ba přímo, a nebojím se to říci, k arogantnímu nezájmu o cestu a dokonce i o simulátor samotný, vývoj simulátoru bude probíhat nezávisle a jeho Beta-verze se bude zdokonalovat v odpovědnějších kruzích.


„D VEJ“
CESTA - simulace objevitelské cesty

Pravidla beta-verze najdou ertologové v materiálech 20. kongresu.