13.03.2015 - Holešovická brána do vesmíru

Výstava Gate to Space



Kulturní pátek 13/3/2015 byl ve znamení kosmu. Sešlo se nás pět. A přes Matějskou pouť jsme jistým krokem zamířili ke Křižíkovým pavilonům.



Bohužel i zde v některých částech expozice pracovali umělci více s tmou než se světlem.



Ani tak nám ovšem nemohlo uniknout, že američtí kosmonauti se mohli projet po Měsíci vozem. Ovšem podle vystavených skafandrů ztráceli hlavu častěji než ruští. A otázka, za koho létal Darth Vader, zůstala nedořešena.



Sáhli jsme si na měsíční kámen, někteří pamětníci podruhé i potřetí. Tím jsme v určitém směru překonali Collinse. Vláďa upozornil na to, že Buran byl větší než Challenger, ale Borek odhalil, že měl o pár trysek míň! A budíky z Buranu tu pro porovnání nevystavovali, shodli jsme se, že americké byly určitě lepší.



Sympatickým momentem byla kabina Mir v životní velikosti. Byla postavena našikmo, aby si návštěvníci vychutnali podivné pocity z perspektivy. A celý obrázek dokreslil rotoped na stropě - no vlastně, kde jinde, že?



Interaktivním průchodem - mohli jste si všemi přepínači rozsvěcet kontrolky - se prošlo do předposlední části expozice. Ta byla věnována československému kosmickému programu.



Poslední místnost byla trochu ve znamení Matějské pouti a byla interaktivní na 100%. Focení ve skafandru, trenažér pro montáž ve stavu beztíže a kardanův závěs pro škádlení vestibulárního aparátu jsme si sami dopřáli jen částečně...



A na zpáteční cestě někteří z nás ještě stihli zaznamenat několik originálních vlakových souprav, které by nám jinak unikly.

Akci můžeme zařadit k těm letošním nejlepším už předem - na své si přišli scifisti i hračičkové!