07.04.2015 - ABC v OCL

Výstava k 60 letům časopisu ABC



V úterý 7/4/2015 jsme se s Borkem vydali do obchodního centra Letňany na výstavu k 60. výročí ABC. Uvědomili jsme si, že časopis je naším vrstevníkem. Tím spíš jsme upřímně rádi, že se drží a reaguje operativně na aktuální trendy a události.



ABC se ovšem proslavilo zejména komiksy a papírovými skládankami. Z vystavených papírových modelů se až točila hlava. Byly to většinou mistrovské kousky!





V některých případech mi to ani hlava nebrala a musel jsem se sklonit před tvůrci vystřihovánek, před jejich prostorovou technickou představivostí a nejspíš taky andělskou trpělivostí.



Při přebírání obrázků z výstavy jsem si nostalgicky uvědomil, že patříme ke generaci techniků, které ABC vlastně vychovalo od plenek až do ČVUT. Teprve dnes mi došlo, že právě díky lidem, kteří je dělali, jsme se jako kluci vůbec dověděli, co se děje ve světě. Mohli jsme si postavit originální československý funkční model lunochodu. A pravá bomba byl funkční model snowboardu...



Mimochodem... právě tu ponorku z ABC jsem stavěl jako kluk.



Na křižovatce chodeb před kinem jsme si ještě prohlédli obrazy Marie Brožové. Byly pěkným bonusem k jubilejní výstavě časopisu.