224.05.2015 - Vlaky v zámku

Zámek Trmice a výstava modelových železnic



Kulturní pátek 24/5/2015 Borek zorganizoval v neděli v Trmicích. Krásný zámeček hlídá lev s kamennou deskou hlásající letopočet dokončení stavby.



Zámek však ukrývá místo mrtvých zvířecích trofejí výstavu úžasných modelů, hlavně železničních.



První kolejiště obsahovalo prakticky vše, co si může dětský divák přát. Byli tu policisté, hasiči, indiáni i křižáci. Přiznám, že jsem se na tu hojnost díval se smíšenými pocity, protože jsem si v té chvíli myslel, že jsme z Prahy do Ústí jeli právě pro toto panoráma. Přesto mělo kolejiště své kouzlo. Nejvíc se mi asi líbil duch, který uprostřed lítého boje strašil na hradbách. To byla podle mne špica.





Následovalo další kolejiště, tentokrát s menším rozchodem. Bylo bohatě vybavené, ale už ne tak rozpustilé.



Za nejlepší považuji kolejiště značky Merkur. Byly to kouzelné mašinky a vagonky. Byly velké, plechové a nehrály si na dokonalé kopie. Nebyly odbyté, ale ponechávaly prostor pro fantazii a pro dobrou vůli přistoupit na pravidla hry. Trochu vadila třetí kolejnice uprostřed, ale nikdo není dokonalý.



Protože už mi začala umdlévat ruka s kamerou a nebyl jsem si jist, co všechno nás ještě čeká, trochu jsem Merkur ošidil, stejně jako zimní krajinu. Kdybych jen býval věděl, že to jsou předposlední a poslední kolejiště v expozici!

Byl to moc hezký výlet. Do Trmic nás jelo celkem pět. Tým A (Borek s maminkou) ještě pokračoval do Zubrnice do muzea drezín. Tým B to sice v Trmicích zabalil a vrátil se do Prahy, ale všichni byli s akcí spokojeni.