21.06.2015 - Mašinky PPP

Železniční depozitář Technického muzea



Dlouho připravovaná akce - návštěva železničního depozitáře NTM - začala podle plánu cestou skupiny B do Chomutova. Protože smsky čtu dost nepořádně, dověděl jsem se až kousek za Kladnem, že skupina A kvůli onemocnění koordinátora nevyrazila. S Olgou jsme se tedy přejmenovali na skupinu A a pokračovali přes Louny dál. Na parkovišti u Globusu jsme byli včas a na plotě nás už vítal plakát. Šipky se symbolem lokomotivy nastříkané na asfaltu nás dovedly až k expozici, kde si Olga koupila vstupenku se šťastným číslem 567 (já se musel spokojit s číslem 568).



Byly tu všechny možné mašinky. Parní, dieselové, elektrické, sněžné pluhy, inspekční drezíny, opravárenské speciály i mašinky pro úzkorozchodné a ozubnicové tratě. Celkem i s vagony a písty a pumpou na vodu a dalšími exponáty kolem stovky zajímavostí.



Mašinek bylo fakt hodně a byly nádherné. Pracovníci muzea se nám věnovali s jakousi shovívavou vstřícností a na své poklady byli patřičně pyšní. Nebylo snadné vybrat z více než dvou stovek snímků ty nejzajímavější, tak alespoň jeden za všechny - na poslední fotce je parní tramvaj, která jezdila v Salzburgu v letech 1887 až 1911 a na vlečce v Doloplazech u Prostějova poctivě dřela až do roku 1955!



Závěrem je třeba vysvětlit zkratku PPP použitou v titulu. Zatímco PP znamená per partes (=akce navštívené účastníky po částech postupně podle časových možností), tak PPP znamená perspektivně per partes. Tentokrát jsme sice depozitář navštívili jen ve dvou, ale Borek si účast doplní při nejbližší příležitosti. Všichni víme, že kromě vážné nemoci mu v tom nic nedokáže zabránit.



Poznámka autora: Slova v závěru byla prorocká - Borek navštívil muzeum 29/8/2015. A protože jej svou účastí podpořily i Dana a Lucka, máme na této akci krásnou účast 5 kusů!