05.07.2015 - Buřič hrabě Špork

Prohlídka zámku Bon Repos



Zámek Bon Repos se otvírá pro veřejnost jen při zvláštních příležitostech a kulturních akcích. Objednali jsme se s téměř čtvrtletním předstihem a prohlídkou jsme nebyli zklamáni.



Zazvonili jsme u zdi, svižně projeli dvěma branami a zaparkovali v areálu. My ertologové (čtyři kusy) jsme se pak včlenili do skupiny, které se ujala sympatická průvodkyně Patricie. Ukázala nám na starém zámku restaurované fresky na vnější stěně, ve Smetanově světničce a ve vnitřních prostorách. Díky jejímu výkladu se nám František Antonín hrabě Špork představil nejen jako mecenáš umění z Kuksu, ale i jako buřič, kterému zlikvidovali samizdatovou tiskárnu a vydané knihy. Hrabě se nakonec stal na zahořklým průkopníkem graffiti na chodbě svého sídla.



Nádhernou zastávkou byla i kaple, ale na mnoho z nás silně zapůsobila návštěva nového zámku, kde jsme si mohli sednout do křesel nového zámeckého pána. Angličan Charles Butler koupil zámek s celým areálem. Pustil se do nákladné a nadějné rekonstrukce a zaslouží si (aspoň zatím) fresku v "obýváku".



Akce se nám velmi líbila a extrémní vlna veder, která vyšla na den návštěvy, ji nakonec nezkazila. Bylo to fajn.