19.09.2015 - Mort v HP

Čechův divadelní festival



V sobotu 19/9/2015 jsme navštívili v rámci akcí DCSS zahajovací představení 8. ročníku Čechova divadelního festivalu v Horních Počernicích. Přišlo nás poměrně dost - Borek se ženou a maminkou, Míša s dcerou a já s Olgou - celkem sedm kusů. Jednalo se o představení, které už Borek s Danou dvakrát viděli a dovlekli na ně dokonce i Marcela. Pokud víme, i on byl naprosto unesen a chtěl přijít znovu!



Herci ze souboru Sokolu Lázně Toušeň předvedli dramatizaci Pratchettova Morta. Byli výborní. Hráli fantasticky. To znamená, že hráli nejen velmi dobře, ale i s nakažlivým zápalem, který divák najde u profesionálních souborů velkých divadel jen opravdu výjimečně. Tady se tímto vzácným kořením nešetřilo a diváci byli právem nadšeni. Škoda, že jsem nesměl natáčet a konkrétně toto vynikající představení tedy nejspíš nebylo nijak zaznamenáno.

Sokolové byli moc dobří, tak se možná pokusím vyjednávat ještě jednou. Bylo by škoda, kdyby jejich výborné dramatizace zmizely ve víru dějin stejně dokonale jako malostranské divadlo Dostavník. Tenkrát Kašpar, Pracner, Marcela Dvořáčková a oba Vaňáčkovi neměli dnešní technické možnosti, a museli si opravdu dávat pozor, aby jejich přestavení někdo nenahrál. Z her Ervína Hrycha se tak zachovalo jen pár minut v nezřetelném černobílém záznamu.



Uvidíme, co Sokolové. Dnes je jiná doba a záznamy představení by už snad nikoho existenčně neohrozily. Zůstává tedy nejen otázka autorských práv, ale také zda a kdo záznamy zajišťuje a za jakých podmínek je budou jednou moci zájemci získat. Neříkejte mi, že se tak zdařilé dramatizace vůbec nenatáčí. Pokud vím, v tomto směru kdysi projevil prozíravost a toleranci i jakýsi Enrico Caruso...



(foto Starknest)