20.09.2015 - 140 let MHD

Tramvajový průvod v Praze



V neděli 20/9/2015 jsme navštívili v rámci akcí DCSS PP a oslav 140. výročí MHD v Praze výstavu historických tramvají na nábřeží. Protože akce k výročí jsou četné a bohaté, museli jsme se rozdělit. Borek se tentokrát účastnil dálkově a osobně zas podpoří části, které nezvládneme my dva.



V řadě tramvají, která se táhla od Malostranské kolem Rudolfina až k Národnímu divadlu jsme viděli vozy od roku 1900 až do 1988. (Pokud jsem se k některému zajímavému exponátu neprotlačil a má informace je tím neúplná, omlouvám se.) Z původní představy, že se podívám i dovnitř některých vozů, nezbylo nic. Kdybych se o to chtěl pokusit, musel bych šlapat po dětech, které vyplnily všechny interiéry. Exteriéry byly zatím plny dospělých, kteří napjatě pozorovali, zda potomkům někdo neubližuje, a hlavně, aby si i jejich ratolest zazvonila. Osobně obdivuji řidiče, kteří ve stojících vozech usměrňovali dětskou řeku protékající kolem nich a ukazovali, které tlačítko stisknout, aby všichni zvoněním ohluchli. Každá druhá tramvaj v řadě zvonila jako o život. Scházely jen stánky s buřty a cukrovou vatou.



Vystavené vozy oživovaly atraktivní hostesky a kostýmované postavy v dobových uniformách i vycházkových šatech. Bylo na co se dívat.




Výstava historických tramvají zabrala asi 1,5 km nábřeží a měla nečekaný úspěch. Nevím, kolik tam přišlo lidí, ale odhadl bych to na tisíce.