7. 10. 2015 - Per Atlas ad astra

Marťan Ridleyho Scotta

Ve středu 7/10/2015 jsme zašli do kina Atlas na film Marťan. Účast byla velmi pěkná. Přišli Standa, Vašek, Lucka, Karel II., Vláďa a já. Celkem šest kusů prezenčně a dva (Borek a Dana) ve 3D jindy a jinde, tedy celkem osm kusů PP. (Po kině dorazila ještě Jana, aby se alespoň podělila s diváky o jejich nadšení.)



Už před zhasnutím v sále jsme pochopili, že se můžeme těšit na výjimečný zážitek. Jasně jsme viděli, že se jedná o hit. Kvůli této novince byla obsazena téměř desetina sedadel!



Film se nám líbil. Byla to fantastická podívaná. Trikové záběry byly naprosto dokonalé. Příběh robinsona na Marsu se v době akčních trháků jevil jako poměrně krotký. Ovšem o život šlo v každé minutě, i když během celého filmu nepadla jediná střelná rána a na své si nepřišli ani fanoušci asijských bojových umění. Důležitou roli v příběhu hrály kosmické reálie a fyzikální zákony. Všechny momenty byly zpracovány tak sugestivně, že užaslý divák drobné prohřešky proti fyzice neřešil.

Odborníci film rozebrali lépe, ale já se pokusím o zjednodušený závěr. Je to prostě SF, která místy dokázala vyvolat vzpomínky na nadšení a pokoru, s jakou jsme sledovali scifárny našeho mládí.



(foto bez Standy Standa, druhé foto webové stránky filmserver.cz)