13. 12. 2015 - Národ sobě

Inscenace grotesky KINO v prostorách ND



V Národním jsem byl naposledy na Dobře placené procházce. I proto jsem se těšil na inscenaci grotesky KINO, kterou plánovala společnost DSLT uvést 13. 12. 2015 v prostoru mezi Starou a Novou scénou. Jako technik jsem takové umístění akce viděl jako optimální. Nechci zlehčovat kritiky doporučovaná Díla s velkým D, ale naivně věřím, že hlavním cílem divadla není dát divákům pocítit váhu kamenné scény, ale pobavit je a nakazit svým nadšením.





Inscenace měla proběhnout na pódiu, které se uprostřed stánků vánočního trhu trochu ztrácelo. Protože jsem přijel brzy, zašel jsem se do pokladny Národního ujistit, že jsem správně rozpoznal místo akce. Potěšili mě. Řekli mi, že o ničem nevědí a ubezpečili mě, že s tímto divadlem nemá ND nic společného.







Když jsem se vrátil na plac, narazil jsem na Danu a Borka. Připojila se k nám i Borkova maminka, takže pro DCSS lze započíst čtyři přítomné. Začali se objevovat i členové souboru a na světelné tabuli divadla se rozzářil výmluvný nápis. (Bylo tam toho víc, ale to už s námi nesouviselo.)





Představení bylo podle očekávání špičkové i bez velkých hesel na oponě. Bohužel jsem se bavil tak, že jsem špatně přepnul čudlík kamery a nic jsem nenatočil. Smích přihlížejících přitáhl další a další diváky a skromný prostor mezi stánky se brzy zaplnil.



Groteska KINO se skládala z mnoha propracovaných gagů. Byly dokonale vyladěné a podle reakcí diváků fungovaly na sto procent. Němá groteska dokáže snadno bourat jazykové bariéry a navíc je srozumitelná i lidem, kteří se přidali až v průběhu představení. A hlavně... úspěch zaručovali herci a jejich nakažlivé nadšení, které si lidé odnášeli s sebou.



Divadlo DSLT uvádí tuto grotesku o vánocích už poněkolikáté. Pokud tradici udrží, určitě za rok zase zajdu. Fandím totiž divadlům, z nichž divák neodchází s pocitem méněcennosti. Divadlům, kde se baví a kam se chce vracet. Divadlům, kde mu to nikdo předem neřekl, ani nenaznačil, takže teprve druhý den mu dojde, že to co viděl, bylo Dílo!



(Foto Starknest a sš)