18. 12. 2015 - Souboj dřevorubců

Star Wars VII - premiéra



Na promítání Epizody VII se nás díky obětavé Lucce sešlo v Cinema City Flora neuvěřitelných sedmnáct kusů! A začalo to dobře. Vizionář Vláďa nakreslil a přinesl obrázek k filmu, který ještě neviděl...



O novém dílu ságy Hvězdných válek jsme předem slyšeli rozporuplné informace, díky dobré společnosti jsme ale byli naladěni shovívavě a připraveni téměř na vše.



Obrázky k filmu jsem samozřejmě při projekci nemohl získat, ale odkazuji na adresu Česko-Slovenské filmové databáze, kde jsou k nahlédnutí snímky a trailery.

Film mne poprvé překvapil, když na plátno vjela hrdinka na starém zetoru. Možná to nebyl originál, ale nějaká novější levná napodobenina, ale charakteristický vzhled některé z nás nostalgicky dojal. Nechci kazit zážitek těm, kdo film ještě neviděli, popisem dalších detailů. Ale poprvé jsem konečně viděl, že při souboji na laserové meče hrdinové občas zasáhli i větev nebo strom. A káceli je fest! Tím víc diváka překvapí, že zásah světelným mečem sice zapálí vestičku, ale neprorazí ji. Hlavní hrdinové Star Wars zřejmě oblékají nehořlavé azbestové vesty stejně jako poldové v televizních seriálech si už od druhého dílu po zkušenostech z prvního oblékají neprůstřelné vesty, i když si jdou pro koblihy.



Jinak lze říci, že film je v podstatě celkem zdařilým remakem čtvrtého dílu ságy (New Hope - Nová naděje). Rozdíly tu jsou, ale podstatné osvědčené orientační body zůstávají.



Film splnil očekávání a pobavil. Po představení jsme se shodli na tom, že děj na plátně dokázal udržet tempo a pozornost. Opět jsme se setkali s našimi dávnými známými. Han Solo, princezna Leia i Luke zestárli dost realisticky, ale Chewbacca se pořád drží. Snad se v příštích dílech dozvíme, jak to dělá!