13. 01. 2016 - Fénixovo pírko

Nádraží Praha - Těšnov, provoz obnoven



V televizi probleskla před vánoci informace o výstavě věnované zrušenému Nádraží Těšnov. Napadlo mne, že návštěvě této expozice by se snad Borek nebránil a pro jistotu jsem ho upozornil - samozřejmě zcela zbytečně, už to dávno věděl. Necelých čtrnáct dní po Novém roce jsme uzráli a vyrazili v bohatém počtu dvou kusů do Muzea hl. m. Prahy.



Výstava byla pěkná, ale její rozsah nás dost zklamal. Vzkřísili jsme si sice nostalgické dojmy ze šedesátých let, ale čekali jsme víc. Název výstavy budil iluzi, že krásné nádraží v průběhu výstavy alespoň na čas vstane jako Fénix z popela. No... expozici bych přirovnal k několika pírkům zachráněným z ohně. K tomu, aby z nich alespoň na chvíli znovu povstal bájný poklad, byla potřeba řádná dávka vzpomínek.









K modelu budovy vytisknutém na 3D tiskárně jezdil skromný vláček, ale vstřícná průvodkyně nás ujistila, že o víkendech je provoz na modelovém kolejišti výrazně živější.



Nevelká výstava potěšila hlavně krásnými dobovými fotografiemi a kresbami. Bylo to příjemné ohlédnutí za dobou našeho dětství.