31. 03. 2016 - Kvido a 550

Nový rok a jubileum SR



Ve čtvrtek 31/3/2016 jsme se sešli v Euréce k oslavě Nového roku 2016 podle ertarského kalendáře. Oslava probíhala tradičně poslední den starého roku tedy na Kvida 2015, který mají ovšem domorodci v kalendáři jako Kvida 2016. My ertologové - a s našimi blízkými se nás tu sešlo úctyhodných 19 kusů - tolerujeme obě varianty, i když dáváme přednost místnímu značení. Pokud se to někomu plete, pochopí to ze souvislosti. Pokud ani tak ne, měl tam být.





Kromě organizátorů Borka, Dany a Standy, zavítal i prezident fandomu Zdeněk, nositel našeho Oskara Libor, dále Luboš, Petr se ženou Martinou, Míša, Pavel s Janou a dcerami Veronikou a Májou, Vláďa a Andrea, Inka a Petr a nakonec i Olga a já. Marcel s Alicí chtěli také přijít, ale nezvládli to.



Hned na začátku akce předal Libor slavnostně pořadatelům dar ze Západu - kazetu s optickými vlákny v ertarských barvách - modré, žluté a černé.



Oslava začala večeří, která probíhala zdánlivě chaoticky. Ve skutečnosti šlo o plánovité uspořádání objednávek podle toho, jak kdo kdy dorazil. Zatížení kuchyně se tím optimálně rozložilo v čase a vše se stihlo. Bohužel jsme skoro všichni přijeli auty, takže konzumace piva a alkoholických nápojů byla mizivá. Nevím, jak ostatní, ale mne tento handicap srazil z obvyklých čtyř plzní na mizerné dva toniky. Náladu tedy udržela hlavně výborná společnost.





Když jsme se sešli skoro všichni, začal oficiální program. Prvním bodem bylo Standovo vystoupení. Představil a rozdělil mezi nás 549. číslo Světelných roků věnované Jurskému světu a jurským nebo aspoň dinosauřím tématům ve světě SF filmu.



Druhým bodem hlavního programu bylo blahopřání Standovi k již blízkému 550. číslu Světelných roků. (Pro filmové fanoušky bych chtěl připomenout, že 550 je skoro dvakrát tolik, co známé 300!) Starknest dodal perfektní modrý dort s logem SR a číslicí 550 vyvedenými ve žluté. Oslavenec jej za pomoci autora posledních obálek rozporcoval a rozdělil mezi účastníky pro podrobnější studium. Všichni se po bližším zkoumání shodli, že dort byl výtečný.



Skalní ertologové tušili, že Standa se blahopřáním nenechá zaskočit. Dalším bodem programu tedy byla prezentace jubilejního čísla 550 a jeho distribuce mezi přítomné. Toto číslo navíc přineslo v elektronické podobě kompletní seznam všech SR za celou jejich historii od roku 1983. Domnívám se, že přiložené DVD bude neocenitelným studijním materiálem pro aktivní účastníky dalších erconů. Doufám, že nám umožní prostudovat důkladně všechna aktuálně zajímavá odborná témata a usnadní kvalitní přípravu nových referátů.
Nadšení dosáhlo takového stupně, že Petr požadoval na příštím Kvidu číslo 660. Standa mu ho ochotně slíbil, pokud Petr dodá potřebné obálky. Tam se dialog poněkud zadrhl a výsledek jednání zůstal nejasným...



Ale ještě nebyl konec překvapením. Starknest si pro nás připravil mimořádnou publikaci "30 let ertologie". Nádherná barevná fotokniha vyšla v nákladu 10 výtisků a opravdu se povedla. Samozřejmě nejvíc vzala za srdce pamětníky, kteří se v ní zachycených akcí osobně účastnili. Myslím ale, že bude cennou ozdobou knihovny a sběratelskou raritou nejvyšší kategorie pro všechny ertology.



Posledním bodem programu byl půlnoční novoroční přípitek. Ve 21:20 místního času jsme tedy pozvedli číše s limonádou a připili si na Nový rok. Doufám, že se takto ve zdraví sejdeme ještě mnohokrát.



S hanbou přiznávám, že hned po přípitku jsem oslavu opustil. Následoval jsem tak díky bolavé noze svou ženu, která kvůli žlučníku (a krasobruslení v televizi) zdrhla už dříve. Nemohu proto podat podrobný popis nealkoholických orgií, které se jistě rozpoutaly po půlnoční scéně. Od organizátorů vím jen, že o zavírací hodině opouštěli scénu pod naším praporem už jen Petr s Martinou, Dana a Borek.
Kvido byl význačný z několika důvodů. 550. číslo SR bylo výjimečné nejen kvůli kulatému jubileu. Jsem přesvědčen, že význam přiloženého DVD a fotoknihy mnozí ocení správně až časem. V podstatě tím byla vyslyšena má tajná modlitba.



"Svatý Starkneste, nedej zapomenouti nám ni budoucím!"