18. 02. 2018 - Merkur DCSS PP

Muzeum stavebnice Merkur



Police na Metují je jediným místem na světě, které se může pyšnit muzeem zasvěceným historii stavebnice Merkur. Společně s Olgou jsme ho navštívili 15. března 2008. Byl jsem tehdy tak nadšen, že jsem zapáleně referoval Borkovi a ten si po deseti letech návštěvu doplnil, abychom mohli akci zařadit do série DCSS. (Nejspíš se tak těšil na unikátní expozici, že nevydržel do desátého výročí a svou návštěvu pro jistotu o měsíc uspěchal.)



Vystavené exponáty byly fantastické a často se nechtělo ani věřit, že se něco takového dá postavit z děrovaných plíšků, na nichž vyrůstala naše generace budoucích špičkových techniků. Například ruské kolo má průměr přes metr a panáček na kole skutečně jede na pohyblivém gumovém pásu.



Mimochodem zde vystavují i originální (alespoň v roce 2008 tomu prý tak bylo) z Merkuru sestavený strojek, na němž vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterle vyrobil první použitelné kusy!



Největším exponátem, který stavělo několik lidí řadu let, bylo Ocelové město (Stahlstadt) inspirované romámen Julese Verna. V roce 2008 se teprve začínalo chystat horní patro, teď už už část stojí, ale ještě není dokončeno.



Kromě stavebnic nesly značku Merkur také modelové železnice. Lokomotivy a vagónky byly solidní ocelové držáky a ty, co vydržely, dnes mají nemalou sběratelskou cenu. Ve své době (po ro ce 1930) byly pro ně charakteristické koleje s pomocnou střední kolejnicí. Vláčky Merkur se pro nadšence vyrábějí a nabízejí i dnes, ale jsou v cenové hladině hraček pro dospělé.



Muzeum Merkuru je něco tak krásně šíleného a šíleně krásného, že by si zasloužilo, aby tam alespoň jednou za deset let zašel každý z nás.



(foto Starknest 2018 a sš 2008)