26. 04. 2018 - Robotická žena

Divadlo v kostele sv. Anežky České



Ve čtvrtek 26.04. přibližně v 19.00 vypuklo v kostele sv. Anežky České na Spořilově divadelní představení souboru Naoko. Autorská hra Oldřicha Janeby se jmenovala Robotická žena a pro DCSS ji objevil Borek.



Pokrok je nezadržitelný a sci-fi už zevšednělo natolik, že se objevilo i na svaté půdě - nebo spíš pod ní. V 18:56 jsme s Olgou dorazili s jazykem na vestě do malého sálu pod kostelem. V předních řadách "už" seděli diváci a bylo jich mnohem víc než nás. Po příchodu Starknestu se počty téměř vyrovnaly, ale druhá polovina sálu se nezaplnila.



Děj hry odehrává ve světě, kde roboti představují víc než třetinu obyvatelstva a jsou významnou politickou silou. Je jich tedy spousta. Přesto se na scéně žádný "obyčejný" robot neobjevil, i když statisticky by se tam měli mihnout minimálně čtyři. Proto jsem také nepochopil, čím byla robotická žena tak významná ve světovém měřítku. Předpokládám, že při takových počtech robotů by někoho napadlo udělat robotovi hezké dlouhé nohy a smyslné rty mnohem dříve, než by se do toho dal nějaký výzkumný ústav. Předpokládám - ale to je jen má spekulace - že běžní roboti byli asi větší a neforemní a že teprve díky zmíněným dvanácti převratným patentům se povedlo postavit něco, co vypadalo jako přitažlivá žena. Pokud něco podobného ve hře zaznělo a já to přeslechl, snad mne omlouvá věk.



Dlužno podotknout, že představení bylo dobré a že herci, kterých bylo víc než jedenáct, na diváky nehráli přesilovku. Když hra skončila, zjistili jsme, že představení navštívila nezávisle na nás i Jana. Můžeme se tedy pochlubit pěknou účastí pěti ertologů na akci DCSS a nejspíš i vyhlížet pěkný článek v SR.



(foto Starknest a sš)