31. 03. 2019 - KVIDO 2018/2019

Oslava nového ertarského roku



Konce roku a začátky roku nového slaví snad všechny kultury na Zemi. Stejně je tomu i na Ergei, jen tam nový rok celkem logicky začíná na jaře, kdy se příroda probouzí, a ne uprostřed zimy, kdy se ještě nový rok tváří dost nepřátelsky.





Borek s Danou akci opět pečlivě připravili. Udělali pro to vše potřebné a sami šli také příkladem ve slavnostním společenském oblečení. Pro mne a Olgu, jako představitele čeledi kulhavců, dokonce zas přijeli. Prvními na místě jsme byli tedy díky Borkovi my dva s Danou, protože koordinátor musel uklidit auto a vrátit se za námi pěšky. Krátce nato dorazil Vláďa, pak Zdeněk, Standa a Míša (J). Nakonec se nás sešlo 13, což bylo, jak se později ukázalo, šťastné číslo.





Kromě dobré večeře přispěla k úrovni večera i společenská konverzace, která občas přirozeně přecházela k odborným ertologickým tématům. Zdeněk omluvil svou paní Míšu (R), která právě po operaci srůstala v rehabilitačním ústavu. Všechny prognozy však byly OK a tak se těšíme, že už brzy bude zas mezi námi. Přinesl nám také pěknou ukázku svých nakladatelských aktivit. Pak jsme zevrubně probrali ideu zminího a letního času, což většina z nás chápe jako blbost. Myšlenku jsme sledovali dál, k možnosti lokálních časů pro jednotlivá města a jiné samosprávné celky a shodli jsme se na tom, že dnes, v epoše počítačů, by neměl být problém, aby si každá vesnice vedla svůj nejvhodnější čas zcela odlišný od sousedů.




Vláďa přinesl nový obrázek pro Světelné roky a Standa se pochlubil již 568. číslem SR. Prošel s námi filmový kvíz z tohoto čísla a uznali jsme, že bez nápovědy se první část dala ještě zvládnout, ale druhá...





Jako představitel filmových fanoušků jsem si vyžádal od Jany autogram. Protože jsem si nestačil připravit fotografii k podpisu, podepsala mi mou oblíbenou knihu. Doufám, že to za rok zopakujeme a že do té doby dobude plátno i obrazovku a nezpychne při tom jako jiné hvězdy. Mnozí z účastníků si uvědomili, že propásli jedinečnou šanci. Snad proto se okamžitě ujal Standův nápad, že bychom mohli zavést kromě Kvida ještě Mezikvido, abychom se sešli dřív.



a19033116""

Jako vždy jsme si připili a poblahopřáli k Novému roku v 21:20 místního času. Olga se už musela sbírat na cestu domů, tak se s námi zvedl obětavě i Standa, aby nás dopravil domů. Současně se rozloučil i Vláďa a Benešovi. Podle zpráv Starknestu však skutečné jádro společnosti vydrželo až do zavíračky v 23:00 a pak ještě skoro hodinu diskutovali na chodníku před ztichlým podnikem.





Nový ertarský rok 2019 začal dobře.

sš (foto Starknest a sš)