13.02.2015 - Tajemství hrbaté lokomotivy

Nešťastný den v Národním technickém muzeu



Kulturní pátek v pátek 13/2/2015 byl samozřejmě riskantním počinem. Tento tradičně nešťastný den se projevil patřičným podílem smůly pro každého z účastníků. Já jsem přišel víc než o půlhodinu dřív. Vláďa musel ještě na poslední chvíli dopravit stravu dětem a dorazil vyčerpán. Karel přišel přesně, ale musel odejít předčasně zpět do práce. A Borek zachraňoval tchyni, kterou pátek třináctého zasáhl až do vestibulárního aparátu. Proto jsme se scházeli postupně, ale nakonec jsme se sešli v krásném počtu čtyř kusů. Už jsem se zmínil, že jsem přišel první. Po dohodě s pořadatelem, jsem proto dvakrát vyběhl ven před budovu NTM a pokaždé přivedl jednoho dalšího návštěvníka. Když jsme čekali na Karla, předvedl mí Vláďa, jak se uváděl do chodu starý plynový spalovací motor (viz foto v závěru) .
Když dorazil i Karel, vydali jsme se do expozic. Začali jsme hodinami na základě úvahy, že tohle asi Borka zajímat nebude. Byly tam krásné kousky včetně opravdu exotických budíků. Vláďa se přiznal, že vždy toužil mít střílející budík odpalovaný slunečními paprsky.





Ve třech jsme dospěli až ke kulisám skafandrů. Tam se nám podařilo dohnat pracovnice muzea k neuvěřitelnému výkonu - po konzultaci s kolegy našly vypínač a jen kvůli nám třem rozsvítily na chvíli celou jednu část expozice! (viz úvodní foto)
Pokračovali jsme historií spalovacích motorů, telefonů a jiných technických divů, které ještě zčásti osobně pamatujeme.



Když dorazil Borek, zastavili jsme se ještě na ochozu haly u mé oblíbené motorky s minimem pohyblivých částí a Vláďa nesměl vynechat Viribus Unitis. (Prý někde nahoře, kam už jsem nešel.) Ale pak už jsme zamířili dolů za tím nejlepším - za párou!



Pracovníci muzea se nám věnovali. Pan Příhoda (pokud to je přezdívka, omlouvám se) nám poskytl odpovědi na naivní i dotěrné otázky. Odhalil nám mimo jiné i tajemství hrbů na lokomotivě, takže už víme, co je parní dóm.



Dokonce nám zblízka ukázal kolínskou lokomotivu postavenou v roce 2014 podle původních podkladů.



Opět jsme si potvrdili, že naši otcové a dědové byli skuteční frajeři!