27.02.2015 - Parní humoreska

Dvořák, vlaky, parníky



Protože jsme se s Borkem na kulturní pátek 27/2/2015 sešli dříve, než otevřelo muzeum, prohlédli jsme si nejprve letohrádek Amerika zvenčí. Sochy v zahradě představovaly Jaro, Léto, Podzim, Zimu a bezejmenného zoufalce bez nosu. K jeho identitě nám v recepci muzea nedokázali nic říci.



Před hlavním programem (Prodivadlo na Hlavním nádraží) jsme jako předzpěváka zařadili Antonína Dvořáka. Ve svém muzeu nás neuvítal osobně, ale zato jsme měli prohlídku s živou hudbou. Ladič tam dával do pořádku krásný bílý zlacený klavír ve stylu Ludvíka XIV.



My jsme si ovšem prohlédli pravý Toníkův klavír, housle i sebrané vydání jeho skladeb. Výstava, která nás sem přivedla, se však zabývala jeho koníčkem, tedy vlaky. Z fotografií a popisků jsme se dověděli, že ve sledování lokomotiv pokračoval i v době pobytu v USA, ale z finančních důvodů postupně přešel z vlaků na parníky.



Cestou do divadla na Hlavní nádraží jsme se zastavili na Václaváku u Café Tramvaj. Obdivovali jsme nejen vlastní kavárnu, ale u opodál pracující techniku. Pak jsme pokračovali dál až k restarurai U staré pošty, kde se Vláďa s námi rozloučil. My dva, Borek a já, jsme pak ještě před návštěvou divadla u piva obdivovali vnitřní výzdobu restaurace - fotografie mašinek.

Byla to velmi příjemná, přínosná a vzhledem ke svačině a pivu i dobře vyvážená akce!